Kako bi se smanjio broj predmeta, otpisuju se bagatelna potraživanja

Iako je Zakon o izvršenju i obezbeđenju usvojen pre četiri godine doneo određeni pomak, na izvršenje se i dalje dugo čeka, neretko i više od deceniju. Da bi se to promenilo usvojene su Izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Glavni ciljevi su, kaže ministarka pravde, da se ujednači sudska praksa i postupanje sudskih izvšitelja i ubrza sudski postupak.

Više od 600.000 predmeta na sudskim policama čeka na izvršenje. Trećina njih i duže od deset godina.

Natalija Šolić iz Jukoma ističe da neki slučajevi traju i više od deset godina.

"Nažalost, radi se o radnicima koji ne mogu da naplate zarade od poslodavca, ili preduzeća koja su prestala sa radom ili su u postupcima stečaja ili privatizacije", navodi Šolićeva.

Zakonom o izvršenju i obezbeđenju 2015. godine deo predmeta prešao je u ruke izvršitelja, deo je obustavljen i na taj način sudovi su rasterećeni za oko 1.200.000 izvršnih predmeta.

Ipak, da bi se i preostali broj predmeta rešio, promene su, kažu nadležni, bile neophodne.

"Mi smo predlagali da pojedina bagatelna potraživanja – do hiljadu, dve hiljade dinara u odnosu na javna, komunalna preduzeća, građanima budu otpisana", ukazao je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević.

I ministarka pravde Nela Kuburović kaže da je jedan od mehanizama odredba koja predviđa da će se svi predmeti čije je osnovno potraživanje do 2.000 dinara obustaviti ako nije sprovedena nijedna procesna radnja do trenutka podnošenja izvršnog predmeta.

Elektronska oglasna tabla

Izvršenje se često oduži i zbog problema s dostavom rešenja o izvršenju. Više od trećine primedbi koje su se našle na stolu Zaštitnika građana upravo se odnose na nedostavljanje pismena.

"Iz tog razloga je Zaštitnik građana predložio uvođenje elektronske table, ali ono što smo amandmanima sada predložili to je da ostane i oglasna tabla suda, što nije usvojeno", rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Ministarka ukazuje da će se uvođenjem elektronske oglasne table omogućiti svakom građanu da registracijom proveri da li se neko pismeno odnosi na njega ili ne.

"Takođe će postojati mogućnost da putem sms poruke korisnici budu obavešteni da je nešto okačeno a tiče se njih. Verujemo da time povećavamo transparentnost, a svaku primedbu da neko nije bio obavešten otklanjamo", dodala je Kuburovićeva.

Novina je i da sudovi ostaju nadležni za sprovođenje izvršenja koja se tiču porodičnih odnosa i radnih sporova, dok ostali stari predmeti prelaze u nadležnost izvršitelja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво