Popović uručio sredstva za razvoj pametnih gradova

Osam opština i gradova dobilo je sredstva u iznosu od 206 miliona dinara za realizaciju projekata u okviru Programa za razvoj "pametnih gradova".

Cilj je da se unaprede inovacioni kapaciteti gradova, kaže ministar za inovacije Nenad Popović.

Ističe da će po podacima UN do 2030. godine 70 odsto svetske populacije živeti u velikim gradovima, pa je zbog toga neophodno da ta naselja budu pametna, bezbedna i ekonomična.

"Kroz instaliranje video-nadzora na tri najvažnije raskrsnice u centru Kraljeva omogućićemo podizanje bezbednosti saobraćaja, tako što ćemo moći da očitavamo registarske oznake automobila i da na taj način da utvrdimo koji automobil vozi brzinom koja je veća od propisane, i koji automobil je prešao na crveno svetlo", rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Popović ukazuje da su projekti od velike važnosti.

"Ovim uključujemo celu inovacionu zajednicu, naše mlade inovatore, inženjere u procese da pomognu sami sovjim lokalnim sredinama. da ne moraju da idu u inostranstvo nego da mogu svojim radom, svojim znanjem da pomognu svojim gradovima, opštinama. Na taj način pomažu svom radu, ali i Srbiji", naglasio je Popović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије