Crna statistika upozorava: Za volanom možete biti i žrtva i ubica

Ovog leta, samo u julu, u saobraćajnim nesrećama na našim putevima poginule su 63 osobe. Ionako crnu statistiku dodatno je pogoršao današnji dan – samo na Ibarskoj magistrali u dva udesa petoro poginulih.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov ukazuje da je jedan od najvećih uzroka nesreća leti to što je protok saobraćaja mnogo veći, a građani mobilniji.

Ostali razlozi su, kaže, umor, brzina, neustupanje prvenstva prolaza, alkohol.

Od ponedeljka će na terotiriji EU, ali i u Srbiji, biti pojačana kontrola brzine kretanja. Te akcije, navodi Arsov, nažalost daju kratkoročne rezultate.

Jedini način da se podigne svest o poštovanju saobraćajnih propisa jeste da se, ukazuje, vode kampanje o bezbednosti saobraćaja.

"Celo društvo mora da se uključi i sve društveno odgovorne organizacije. Pozvali smo Agenciju za bezbednost saobraćaja da medijima dostavi spotove. Kad treba da se emituju spotovi, oni (mediji) traže da se to naplati. Pozivam ih da ih emituju bez naknade jer mora da se smanji broj stradalih", istakao je Arsov.

Dodaje da leti za volanom ima i dosta mladih vozača, koji nisu dovoljno iskusni. Zbog toga je izmenjena odredba i probna vozačka važiće do 21. godine.

"Nažalost, i mladi a i roditelji nisu svesni. Svaki dan dobijamo puno pisama da deca polože ispit pre nego što se uvede novi sistem. Ni roditelji ni deca ne shvataju koliko je važna probna dozvola", istakao je Arsov.

Kod skretanja za Bogovađu na Ibarskoj magistrali, poginulo je četvoro mladih u direktnom sudaru BMV-a i "dačije".

Rano jutros takođe na Ibarskoj desila se još jedna nesreća u kojoj je poginula jedna osoba.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво