Crna statistika upozorava: Za volanom možete biti i žrtva i ubica

Ovog leta, samo u julu, u saobraćajnim nesrećama na našim putevima poginule su 63 osobe. Ionako crnu statistiku dodatno je pogoršao današnji dan – samo na Ibarskoj magistrali u dva udesa petoro poginulih.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov ukazuje da je jedan od najvećih uzroka nesreća leti to što je protok saobraćaja mnogo veći, a građani mobilniji.

Ostali razlozi su, kaže, umor, brzina, neustupanje prvenstva prolaza, alkohol.

Od ponedeljka će na terotiriji EU, ali i u Srbiji, biti pojačana kontrola brzine kretanja. Te akcije, navodi Arsov, nažalost daju kratkoročne rezultate.

Jedini način da se podigne svest o poštovanju saobraćajnih propisa jeste da se, ukazuje, vode kampanje o bezbednosti saobraćaja.

"Celo društvo mora da se uključi i sve društveno odgovorne organizacije. Pozvali smo Agenciju za bezbednost saobraćaja da medijima dostavi spotove. Kad treba da se emituju spotovi, oni (mediji) traže da se to naplati. Pozivam ih da ih emituju bez naknade jer mora da se smanji broj stradalih", istakao je Arsov.

Dodaje da leti za volanom ima i dosta mladih vozača, koji nisu dovoljno iskusni. Zbog toga je izmenjena odredba i probna vozačka važiće do 21. godine.

"Nažalost, i mladi a i roditelji nisu svesni. Svaki dan dobijamo puno pisama da deca polože ispit pre nego što se uvede novi sistem. Ni roditelji ni deca ne shvataju koliko je važna probna dozvola", istakao je Arsov.

Kod skretanja za Bogovađu na Ibarskoj magistrali, poginulo je četvoro mladih u direktnom sudaru BMV-a i "dačije".

Rano jutros takođe na Ibarskoj desila se još jedna nesreća u kojoj je poginula jedna osoba.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 09. avg 2019, 12:54) - Srbin [neregistrovani]

Srbin

Potrebno je smanjiti broj zaustavljanja od strane policije, sa pitanjem gdje ste pošli, da vidim vozačku i saobraćaju. Moraju se malo usresrediti na brzinu, više mobilnih ekipa, više rada, uključiti vozila u saobraćaj koja će jednostavno da usporavaju vozila. Mora se nešto uraditi. 70 poginulih, UŽAS.

(petak, 09. avg 2019, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

mediji

U Srbiji postoji nekoliko tv kuća sa nacionalnom frekvencijom i lepo im se objasni ukoliko ne emituju te spotove gube pravo na nacionalnu frekvenciju a takođe i pravo da se emituju na teritoriji RS. Ovo izgleda diktatorski ali verujem da bi spotovi povećali akcenat na bezbednost u saobraćaju. Ali 27 godina, alkohol i BMW sa 150 konja ne idu zajedno