Sindikati jednoglasno protiv Predloga zakona o agencijskom zapošljavanju

Predlog Zakona o agencijskom zapošljavanju koji je Vlada Srbije prosledila na glasanje u Narodnu Skupštinu, oštro je podelio socijalne partnere. Vlada i poslodavci veruju da je korak napred u izjednačavanju prava iznajmljenih i stalno zaposlenih radnika, a sindikati su jednoglasno protiv usvajanja jer smatraju da takav zakon u praksi omogućava brojne zloupotrebe.

U Ministarstvu rada objašnjavaju da Predlog zakona omogućava iznajmljenim radnicima ista prava kao i stalno zaposlenima, pravo na istu zaradu, regres, topli obrok, bolovanje, prevoz i godišnji odmor.

"Zakon predviđa da nema zapošljavanja u državnim organima preko agencija. Takođe, može da se zaposli samo 10 odsto onih koji nemaju ugovor na neodređeno vreme u agenciji", kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ukoliko agencija prijavi radnike za stalno, poslodavac može zaposliti sve radnike preko agencije. Upravo taj procenat, bio je kamen spoticanja u pregovorima.

"Ne možemo da podržimo zakon zbog toga što procenat i ograničenje koje ide za angažovanje agencijskih radnika nije 10 odsto koliko smo mi tražili, nego postoji mogućnost manipulacije od strane poslodavca jer može biti i do 100 odsto", ističe potpredsednik veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

Predstavnici radnika tražili su i uvođenje bankarske garancije za rad agencija, ali Vlada je usvojila drugačije rešenje.

"Smatrali smo da je jako bitno da agencija ima bankarsku garanciju da u slučaju da pobegne, da nestane, da radnici mogu da se naplate, ovako ne znam kako će se to završiti", kaže predsednik Sindikata građevinara Srbije Saša Torlaković.

Ministar Đorđević kaže da se Vlada potrudila da zaštiti radnike u svim segmentima.

"Njih isplaćuje agencija, ali ukoliko dođe do neisplaćivanja plate, oni mogu da se naplate i od poslodavca", naglašava Đorđević.

Sindikate brine što zaposleni na određeno vreme preko agencije mogu beskonačno ostati u tom statusu. Kažu da to izaziva nesigurnost, nemogućnost planiranja porodice i budućnosti, što posledično tera mlade i obrazovane kadrove iz zemlje.

Sindikalni rad i borba su otežani, pošto radnik ne zna da li je u sindikatu agencije ili poslodavca, ali u Uniji poslodavaca tvrde da predloženi zakon ima rešenje i za taj problem.

"Neće biti kao do sada, da reprezentativnost u firmi imaju samo oni koji su zaposleni u toj firmi, već će tom broju moći da se pridodaju oni koji su došli iz agencije, pod uslovom da su u agenciji u stalnom radnom odnosu", objašnjava Boban Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije

Izvesno je da će predlog Zakona o agencijskom zapošljavanju uneti red u oblasti iznajmljivanja radne snage, a hoće li i kako biti zloupotrebljen, videćemo tek posle prvog marta sledeće godine, kada zvanično počinje da važi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво