Šansa za jače povezivanje s Kinom

Četvrta ministarska konferencija o inovacijama u okviru mehanizma saradnje Kina-CIEZ, koja će biti održana 8. i 9. oktobra u Beogradu, biće prilika da se dodatno učvrste odnosi Srbije i Kine u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, ocenjeno je na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ambasadorke Kine Čen Bo.

Četvrta ministarska konferencija je prilika da se unapredi saradnja između srpskih i kineskih inovacionih kompanija koja će u budućnosti doprineti digitalizaciji srpske ekonomije i otvaranju novih visokotehnoloških radnih mesta u Srbiji.

Popović je ukazao da ova konferencija ima najviši politički i ekonomski značaj za Srbiju i da predstavlja šansu da Srbija potvrdi svoju poziciju jednog od najvažnijih tehnoloških partnera Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

"Očekuje se učešće 17 ministara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, ali za nas posebnu važnost ima dolazak kineskog ministra nauke i tehnologije, Vang Džganga, jer je to prvi put da jedan kineski zvaničnik tog ranga otvara konferenciju o inovacijama u formatu 17+1", naveo je Popović.

Istakao je da to pokazuje da Kina pridaje visok značaj saradnji sa Srbijom u oblasti inovacija.

"Očekujemo učešće više od 300 kompanija iz Kine, Srbije i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koje će u Beogradu predstaviti svoje inovacione ideje i tehnologije", rekao je Popović.

Najavio je da će na konferenciji posebna pažnja biti usmerena na promociju Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu, čiji će budući izgled i potencijali biti predstavljeni uz pomoć najsavremenijih digitalnih tehnologija, kakve do sada nisu viđene u Srbiji.

"Zahvaljujući zajedničkoj viziji razvoja koju dele predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine, Si Đinping, Beograd će dobiti industrijski i visokotehnološki park, koji će, kada bude izgrađen, biti centar najmodernijih tehnologija i naučnog i inovacionog znanja u ovom delu Evrope", naglasio je Popović.

Ambasadorka je zahvalila ministru Popoviću na visokom značaju koji Vlada Republike Srbije pridaje razvoju bilateralne saradnje sa Kinom u oblasti inovacija.

Ona je istakla da je predstojeća Četvrta ministarska konferencija o inovacijama, koju zajednički organizuju Kina i Srbija, događaj od visoke važnosti za kinesku stranu i tom prilikom izrazila uverenje da će na konferenciji biti doneti politički zaključci, i stvorena nova poslovna partnerstva, koja će dodatno učvrstiti odnose između Kine i Srbije, ali i ostalih zemalja koje učestvuju u mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, u oblasti inovacija, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи