Spomenici na meti lopova, dobro razrađen posao usred bela dana

"Beogradski vodovod" podneo je krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe koja je tokom noći sa fontane "Vukov spomenik" ukrala 12 mesinganih mlaznica, težine oko sedam kilograma. Šteta je oko 900.000 dinara. Ekipe Vodovoda u ovom trenutku proveravaju da li još nešto ukradeno. Ovo nije prvi put da se kradu mesingane mlaznice sa fontana. Često su u Beogradu na meti lopova i spomenici. Prvo je nestala skoro cela lokomotiva iz Železničkog muzeja. Potom su nestala slova sa spomenika pilotima u Zemunu, pa mesingana slova sa spomenika Oslobodiocima Beograda.

Tek što je postavljen spomenik Sibinjanin Janku u Zemunu ukraden je mač. Policija je brzo otkrila počinioce i utvrdila motiv, ali to je, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, usamljen slučaj.

Do danas nije otkriveno ko je pre skoro 10 godina ukrao bronzanu bistu dečaka sa Čukur česme, ne zna se ni ko je nebrojeno puta skidao bronzane golubove sa skulpture "Buđenje" ispred paviljona Cvijete Zuzorić.

Nekad su lopovi bronzane i mesingane spomenike, delove skulptura i slova sa javnih spomenika krali noću. Sada to rade usred bela dana, čak i na mestima gde su u neposrednoj blizini kamere.

Jedini motiv je zarada, jer su, naročito za bronzu, zainteresovani preprodavci sekundarnih sirovina.

Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kaže da je ukraden rukohvat u obliku labuda, mesingani sa vrata robnog magazina usred bela dana, dodavši da se okolo nalaze četiri bnake sa kamerama i da počinioci nikada nisu pronađeni.

"Ukradena je čitava skulptura ispred Prirodno-matematičkog fakulteta, bronzani cevt - sećanje na ozloglašeni zatvor Glavnjača, ukradena su slova sa groblja Oslobodilaca Beograda, sa spomenika pilotima u Zemunu - to su neki najskoriji primeri i počinioci uglavnom nisu nađeni", istakla je Bojana Ibrajter Gazibara.

Zakonom o kulturnim dobrima, Odlukom o podizanju i održavanju spomenika u Beogradu krađa i uništavanje javnih spomenika su dela za koja su predviđene prekršajne kazne, a Krivični zakon predviđa zatvorsku kaznu.

Za sada, izvesno je samo to da su krađe sve češće i da se za izradu ukradenih spomenika svake godine potroši mnogo budžetskog novca. O tome koliko je situacija ozbiljna govori podatak da je Zavod za zaštitu spomenika kao preventivnu meru izvršio 3D skeniranje značajnih javnih spomenika.

Bojana  Ibrajter Gazibara kaže da postoji baza koja je neka početna tačka od koje naredna obnova ukradenih, polomljenih ili oštećenih spomenika ili njihovih delova može da počne. 

Sve dok ima onih koji otkupljuju ukradenu bronzu ili mesing, biće i lopova. Ovo je očigledno unosan i dobro razrađen posao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво