Milion komada legalnog oružja u rukama građana Srbije

Građani Srbije legalno poseduju skoro milion komada oružja, pokazuju podaci MUP-a. Velika količina oružja i dalje je na crnom tržištu. "Kalašnjikov" može da se nabavi po ceni od 600 do 1.000 evra.

Većinu naoružanja koje građani Srbije legalno poseduju čini lovačko, sportsko i oružje za ličnu bezbednost, ali država veliki problem ima s nelegalnim oružjem koje je nasledstvo ratova devedesetih godina prošlog veka, piše Politika.

Držanje automatskog oružja, poput "kalašnjikova" i "heklera", kao i eksplozivnih naprava (bombe kašikare) teško je krivično delo u svim zemljama sveta, i tu ni zakon u Srbiji ne odstupa.

Pre tri godine u Srbiji je uništeno 18.000 komada ilegalnog oružja koje je zaplenjeno od izvršilaca krivičnih dela ili su ih građani sami predali.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je od 2014. do prošle godine sprovelo tri procesa legalizacije oružja. Takođe, od 1. juna 2017. pooštreni su i zakoni.

Za naoružanje u ilegalnom posedu predviđena je kazna od dve do 12 godina zatvora.

Ipak, na crnom tržištu je i dalje velika količina oružja koje za nekoliko stotina evra može da se kupi od preprodavaca.

Automatska puška "kalašnjikov" može da se nabavi po ceni od 600 do 1.000 evra, saznaje Politika od dobro obaveštenog sagovornika.

Jurišna puška AK-47, koju je konstruisao Mihail Kalašnjikov, jedno je od najpopularnijih i najprodavanijih oružja na celom svetu, pa tako i na Balkanu.

Od "kalašnjikova" su skuplji "hekleri" (cena je do 2.000 evra). Ovo automatsko oružje najčešće koriste atentatori koji likvidiraju žrtvu sa motora (skutera) u pokretu.

Pištolji i revolveri koštaju od 50 do 500 evra, u zavisnosti od njihovog stanja i proizvođača.

Cena eksplozivne naprave koje kriminalci u svojim obračunima postavljaju ispod tuđih automobila kreće se od 5.000 do 10.000 evra, piše Politika pozivajući se na neimenovani izvor.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 06. avg 2019, 15:22) - anonymous [neregistrovani]

Ko zeli ubiti

Ubiti ce i doce do oruzija...taman da napravi koplje.....Bilo bi najbolje da se uvede obavezni vojni rok...da se omladina disciplinuje..nauci ko je stariji ..kad je ustajanje..fiskultura..rad..ucenje druzenje pa i kako se barata oruzijem......ko voli oruzije moze da se prijavi u prof.vojsku.........A ne da gledaju filmove i kompjuterske igre ..pa kad od dosade "izlude" kupe pistolj ili pusku i naprave neki pokolj iz nekog bezveznog razloga

(utorak, 06. avg 2019, 15:08) - Drmr [neregistrovani]

@Divlji zapad

Teza da oruzje ubija i spasava zivote nije ti mestu, nicim potkrepljena.Ako nebi bilo oruzja nebi se masovno ubijalo, niti bi bilo potrebe za ikakvo spasavanje.

(utorak, 06. avg 2019, 15:03) - Из Британије [neregistrovani]

Замена теза

Оружје не убија, људи убијају.

(utorak, 06. avg 2019, 14:55) - anonymous [neregistrovani]

Oruzje

Ne znam kakav moras biti da unistavas oruzje u Srbiji gde u proseku svaka generacija ratuje....Zakopaj to negde i cuti, opet ce doci neprijatelj ovde.

(utorak, 06. avg 2019, 13:21) - anonymousTO3A [neregistrovani]

Divlji zapad

Kao sto svi znamo, Amerikanci poseduju najvise oruzja po glavi stanovnika i to oruzje ne sluzi za samoodbranu od nasilnika, nego  potencijalnog rezzima
u Vasingtonu!U Ustavu, clan 2. to lepo kaze  okurazava da se organizuju grupe
(milicije) koje bi se stitile od neprijatelja, spoljasnjeg, ili unutrasnjeg!Hitler, austrijanac,
(kao i Tito), konfiskovao je oruzje od Nemaca, rezultat, tri miliona Nemaca je to platilo
glavom!Levicari u Americi, traze da se Zemlja razoruza.I od kako su poceli da guraju tu ideju,
pocela su ta masovna ubistva, jedan dobro naoruzan, protiv dece u skolama, molovima i drugim mestima gde ima guzve!Toga nije bilo pre 20-25 godina, pa se normalan covek
pita "da nije u pitanju montaza, nadrogiran ubica, mentalno poremecen...bla bla", pa takvih
tipova je bilo uvek, ali ne I masovnih ubistva!Setite se onog Norvezanina: izabrao je ostrvo, gde niko nije imao ni komad oruzja, a zamislite
da je neko od njegovih zrtava bio naoruzan, sigurno da ne bi bilo preko 70 ubijenih... dobro
razmisli Petrovicu o ovome: oruzje ubija, ali i spasava zivote!

(utorak, 06. avg 2019, 13:19) - Dragacevac [neregistrovani]

@@Najbolje

Tako je brate,najpre lovcima oduzeti oruzje i zabraniti lov.Ako se nekom seta u prirodi,moze i bez puske.

(utorak, 06. avg 2019, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

@Najbolje

''A,zamislite sta rade tek lovcima,koji su to godinama i legalno poseduju oruzje generacijama...''

Njima prvima treba oduzeti oruzje. Ubijaju zivitnje iz dosade i hobija.

(utorak, 06. avg 2019, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

Najbolje

nemati nikakvo oruzje,pored mnogih nedostataka,nekih korisnih efekata,ipak najgore od svega je sto ne smete da ga upotrebite,ni u samoodbrani ili odbrani licne imovine,cak i ako zateknete izvrsioca krivicnog dela na licu mesta,(u kuci)i odgovarate za istog.Kao da ste ga vi "pustili"da udje u vas stan da krade.Dok se nesto ne promeni u drzavi Srbiji po pitanju zakona o zastiti licne imovine i licne sigurnosti,ne ukine harac na oruzje,ne hvala.Ne treba o tome ni razmisljati.A,zamislite sta rade tek lovcima,koji su to godinama i legalno poseduju oruzje generacijama...

(utorak, 06. avg 2019, 11:58) - anonymous [neregistrovani]

@Oruzije

Ne racunajuci mafijaske i kriminalne obracune u Srbiji vise ljudi strada od hladnog oruzja i tupih predmeta nego od vatrenog oruzja, saobracajke da ne pominjem.Pa niko ne zabranjuje nozeve, motike ili automobile.Dozvolu za oruzje ne moze da dobije svako, policija pre izdavanja dozvole obilazi i razgovara cak i komsijama osobe koja podnosi zahtev za izdavanje dozvole za oruzje...

(utorak, 06. avg 2019, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

Oruzije

Ne donosi nikome dobro i stvara lazni privid sigurnosti....Posto smo mi Srbi poprilicno nagle naravi...a i nacetih nerava od proslih ratova....mozda bi bilo najpametnije da nemamo oruzje u svom vlasnistvu.....Problem je sto se narod ne osjeca zasticen od eventualnih sukoba..pljacki pretnji......pa ipak nesto čuva za nedo Bog kakog zla