Slučaj porodilje koja poslodavcu plaća za doprinose, poverenica podnosi tužbu

Prošle nedelje pisali smo o Snežani Pešović iz Beograda, koja je od poslodavca primala platu od 26.000 dinara, a njemu uplaćivala 30.000 dinara mesečno. Nakon priče emitovane na RTS-u, stižu prve dobre vesti.

Službenici poverenice za zaštitu ravnopravnosti su posle emitovanja priče o Snežani Pešović posetili ovu majku devetomesečne bebe i dobili saglasnost da je zastupaju pred sudom.

Poverenik je, naime, Višem sudu u Beogradu podneo stratešku tužbu za zaštitu od diskriminacije.

"Tužbom je pored utvrđivanja diskriminacije i traženja da se otklone posledice diskriminatorskog postupanja traženo od suda da donese privremenu meru u cilju hitne zabrane diskriminacije i sprečavanja posledica ovakvog postupanja prema zaposlenoj zbog trudnoće i porodiljskog odsustva", navodi se u saopštenju poverenika.

Ako uspeju da dobiju tužbu, to će biti veoma važno jer može da posluži kao model za rešavanje sličnih slučajeva.

U službi poverenika saznali smo da su slučajevi diskriminacije trudnica i porodilja vrlo česti, ali da se nikada do sada nije dogodio ovakav slučaj.

"Država ima mehanizme za sprečavanje ovakvog ponašanja zbog čega verujem da će ovaj primer ohrabriti žene da se obrate našoj instituciji i zatraže zaštitu", zaključila je poverenica u saopštenju. 

Snežana je od poslodavca primala platu 26.000 dinara, a njemu uplaćivala 30.000 dinara mesečno. Iako mu je novac uplaćen, poslodavac nikada Snežani nije uplatio doprinose.

Snežana prima nešto više od 10.000 naknade za porodilje i gotovo da nema od čega da živi. 

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 06. avg 2019, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

Promeni zakon

Takve treba poslati u zatvor a država da trudnicama obezbedi bar 50000 mesecno da se podigne natalitet.

(utorak, 06. avg 2019, 14:55) - Maja [neregistrovani]

Napredna Srbija

To je to.

(utorak, 06. avg 2019, 14:27) - anonymous [neregistrovani]

Mora jednom

Jednom mora neko za primer da bude kaznjen maksimalnom kaznom, za primer svima ostalima, a ovako izvuci ce se sa nekom mizernom kaznom, i kakvu poruku daje ostalim poslodavcima, da cine isto kao i on.

(utorak, 06. avg 2019, 11:02) - anonymous [neregistrovani]

Занимљиво.

"Држава има механизме..."

Ок - где су?

(utorak, 06. avg 2019, 10:58) - Tihi [neregistrovani]

Zakon

Овај случај нема везе са прекршајном пријавом...
Овде је у питању кривични поступак без обзира ко је власник предузећа у овом случају има више елемената кривичног поступка са запрећеном казном до 10 година затвора.
Нажалост оваквих случајева је много али без медијског представљања све остане у фиокама суда без казни, тако да несавесни послодавци настављају са још грубљим кршењем закона који је само слово на папиру а примењује се само у случајевима кад је окривљена страна обичан човек радник,никад против крупног капитала,функционера,политичара за њих закон не важи.

(utorak, 06. avg 2019, 10:24) - Zemun [neregistrovani]

Veca manja

istrazite malo vise svasta bi ste saznali...Saljete generalnu sliku o trudnicama sto ovde nikako nije slucaj...

(utorak, 06. avg 2019, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

Тачно

Име презиме ,фирма. Ко кога чува,а јадна раја сиротиња. 

(utorak, 06. avg 2019, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

Borba za svoja prava

Problem je dublji. Ovakvih slučajeva ima na pretek ali trudnice ne izlaze u javnost i to je jedina posebnost ovog slučaja. Treba ohrabriti žene da se bore za svoja prava (uz pomoć raznih organizacija) i tada će se situacija postepeno poboljšati. Polagati nadu u savest poslodavaca (čast izuzecima), sindikate ili pomoć države je uzaludno.

(utorak, 06. avg 2019, 09:55) - МилеНС [neregistrovani]

чему прикривање?

Зашто не напишете име и презиме послодавца који се на такав начин опходи не само према раднику него према два људска бића, где је назив фирме ??