Ekipa RTS-a u noćnoj patroli novim "Erbasovim" helikopterom

Novi "Erbasovi" helikopteri, koji su nedavno isporučeni policiji, počeli su s nadgledanjem državne granice, ali i saobraćaja. Opremljeni su uređajima za noćno osmatranje koji mogu da snime i identifikuju, na primer, počinioce saobraćajnih prekršaja.

Noću, na terene koji nisu obeleženi na odgovarajući način, bez ozbiljne pripreme do pre mesec dana gotovo da se nije sletalo.

Kada je bilo neophodno, takve akcije izvodile su najobučenije posade, a sada taj zadatak im olakšava tehnologija, između ostalog i NVG, specifične naočare za noćno letenje.

"I dalje vidimo dobro stvari skoro kao danju, s tim da se ne vide svi detalji. Recimo, ne vidimo žice na dalekovodima, ali se jako dobro vide dalekovodi, jako dobro se vidi konfiguracija terena, samim tim moguće je sleteti na terene koji nisu pripremljeni", rekao je pilot Branimir Novaković.

Da bi nova oprema bila efikasnija, potrebne su dodatne informacije od Kontrole leta jer u odnosu na to kako je teren osvetljen, pilotima tačka sletanja deluje bliže ili dalje.

"Ne daju nam iluminaciju meseca u toku noći, od izlaska meseca do zalaska koliko nam daje kandela mesec, koliko osvetljava, takve informacije su nam jako potrebne i zbog upotrebe NVG-a jer pri jakom osvetljenju, on je totalno neupotrebljiv ili čak otežavajući faktor", istakao je Novaković.

Flir – uređaj koji daje termovizijsku sliku 

Drugi saveznik u noćnim letovima je flir uređaj na koji se posade još navikavaju.

Trenutno, svega troje ljudi je prošlo obuku za rad sa tim kamerama koje, između ostalog, i daju mogućnost termovizijske slike.

"Kada je mrak mnogo preciznije, vide se tablice kola, ljudi, objekti, postoji mogućnost praćenja vozila, s ovim dobijamo baš dosta, takođe možemo da koristimo night vision, obeležavanje ciljeva na zemlji ljudima koji su dole, velika dešavanja", naveo je Igor Jenačković, operater flira.

Novi "Erbasovi" helikopteri prva su veća nabavka policije u poslednjih gotovo 40 godina.

Kada je reč o opremi koja je stigla s njima, samo flir, koji omogućava termovizijsku sliku, vredan je milion i po evra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се