Aerodrom u Batajnici od danas nosi ime pilota Milenka Pavlovića

Povodom Dana roda avijacije, danas je na aerodromu u Batajnici svečano otvorena tabla s novim nazivom aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović". Komandant 204. lovačkog puka poginuo je u okršaju sa NATO avionima iznad Valjeva, 4. maja 1999. godine.

Vojni aerodrom u Batajnici promenio je naziv 6. juna 2019. godine, a tablu je svečano otvorio ministar odbrane Aleksandar Vulin u prisustvu porodice pukovnika Pavlovića.

Sin pukovnika Pavlovića, Nemanja, rekao je na svečanosti da je njegov otac, Milenko, 4. maja sa aerodroma u Batajnici poleteo ne na običan borbeni zadatak, nego u legendu.

"To nije bio let u smrt, jer je tvoje junaštvo besmrtno. Danas na veliki pravoslavni praznik Svetog Iliju, mi kao porodica stojimo na istom aerodromu koji nosi njegovo ime. Nama je velika čast da najveći vojni aerodrom u zemlji nosi ime našeg oca", rekao je sin poginulog pilota. 

Vulin je kazao da je NATO agresija ostavila strašne i duboke tragove, razorenu zemlju, skoro uništeno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu, navodeći da je od 2012. godine vazduhoplovstvo počelo da "diže glavu".

"Nećemo kao mnoge druge zemlje, nekad i bogatije i razvijenije, dopustiti da bilo ko drugi čuva naše nebo i naš suverenitet. Da bi to bilo moguće stigli su avioni, stigla je tehnika, stići će i u većem broju, ali vodiće se računa i o ljudima", rekao je Vulin.

U tom smislu, podsetio je da su u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta vojske Aleksandra Vučića svim pilotima i letačkom osoblju značajno povećane zarade i dodao da će isto biti učinjeno i za sve letačko osoblje.

On je poručio da su izmenama Pravilnika predviđene i pogodnosti za dobijanje stanova.

"Dobićete i bolje letačke kombinezone, čizme, opremu, sve ono što ova zemlja mora da vam dâ, a zaslužujete zahvalnost zbog misije koju ste preduzeli", rekao je ministar.

On je naveo da je NATO agresija čitavom svetu poslala poruku da je sila opravdanje samo po sebi i da ako ne možete da je kaznite, ne smete ni da joj se suprotstavite.

"Srpski narod je pre 20 godina pokazao kakve ljude ima. Zato danas govorimo o pukoviniku Pavloviću i svima onima koji su dali svoj život. Pre 20 godina pokušali su da ubiju Srbiju, ali su uspeli da ubiju međunarodno pravo", istakao je Vulin.

Pukovnik Milenko Pavlović bio je dobitnik brojnih državnih priznanja, među kojima su Orden za hrabrost, počasni pozlaćeni letački znak, Zlatni letački znak, Orden Svetog vladike Nikolaja, za čast, hrabrost, viteštvo i negovanje tradicije.

Na 20-godišnjicu od pogibije, JP PTT Srbija je štampalo personalizovanu poštansku markicu sa likom pukovnika Milenka Pavlovića.

Aerodrom u Batajnici otvoren je 15. maja 1951. godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво