Mali heroji na kampu u Mokroj gori

Već sedmu godinu, beogradsko udrženje "Čika Boca" organizuje rehabilitacioni kamp za decu lečenu od raka, bez pratnje roditelja, radi psihološkog osnaživanja i socijalizacije tih malih heroja.

Na kampu u Mokroj gori, organizovanom pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a uz finansijsku podršku Ministarstva pravde, okupilo se 42-oje dece i volontera iz Srbije, Ukrajine, Poljske, Rusije, Hrvatske i Makedonije.

Ovogodišnji kamp protekao je u znaku Olimpijskih igara, sa puno mentalnih i fizičkih izazova, ali sa jasnom porukom učesnika da oni mogu sve. Bio je to i dan predstavljanja Rusije, pa dok su se mešovite ekipe nadmetale, Alisa iz Sankt Peterburga, sa prijateljima je spremala večeru.

"To je rusko jelo, šći, nešto kao kupus čorba sa povrćem, koja je ukusna i jako rasprostranjena u Rusiji, slično kao boršč – nacionalno jelo Ukrajine", rekla je Alisa Erošenkova. 

"Mi nemamo ovakve kampove u Makedoniji, mislim da je ovo dobro za decu lečenu od raka, da im pomogne da razmene probleme koje su imali prethodno", kaže Jana Velkovska. 

"Sad vidim da nije bilo najgore moje svojevremeno, ali tad se meni činilo da jeste. Sad vidim da su bili dosta teži slučajevi; nije mi drago što ima toliko dece obolele od raka, ali šta je tu je, bitno je da se držimo zajedno", poručuje Milan Milošević iz Srbije. 

Bez obzira odakle su, muče ih isti problemi, od povratka u školu posle lečenja, do depresije i anksioznosti, o čemu su otvoreno razgovarali na kampu sa volonterima koji su i sami prošli lečenje, uz naravno medicinsku i psihološku podršku.

"Mi smo tu da zajedno sa njima napravimo neke programe koji će odgovoriti na njihove potrebe i da eto pokušamo da neke moguće velike štete u njihovim životima minimiziramo i da ih usmerimo i kanališemo u dobrom pravcu", ističe Dragana Radulović, izvršni irektor kampa "Mi možemo sve"

Ni jezik nije bio barijera ovogodišnjim učesnicima iz šest zemalja, šaljivo dodajući da je njihov jezik – naziv kampa "Mi možemo sve".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи