Kako se brucoši privikavaju na fakultet

U prvom upisnom roku na fakultete se upiše većina brucoša. U septembru konkurišu i oni koji su završili škole u inostranstvu, oni koji su završili jedan fakultet pa žele da studiraju još jedan i oni kojima su namenjene afirmativne mere upisa.

Elektrotehnika već godinama popunjava mesta u prvom upisnom roku. Većina je polagala prijemni iz matematike. Manjina, koja se odlučila za fiziku, dobila je i prve bodove.

"Sva sreća, nisam polagao prijemni, zbog nagrade iz matematike koju sam osvojio u četvrtoj godini", kaže Nikola Đurđić iz Negotina.

"Izašla sam i na jedno i na drugo. Spremala sma matematiku, izašla sam na fiziku zbog bodova za prvi kolokvijum", kaže  Ivona Đukić iz Zemuna.

Konkurisalo je 350 vukovaca. Da nije bilo prijemnog, popunili bi gotovo sva budžetska mesta. Posečna ocena upisanih je 4,85.

"Mi imamo takav test da ako se ne popuni, ne zaokruži ništa ili slične situacije – dobiju se negativni poeni. Imali smo troje sa maksimalnim brojem i troje u toj nekoj najgoroj kategoriji, što negde govori da je klasifikacija jako dobra. Od 100 bodova na prijemnom, negde prosek je bio 49, tako da je izuzetno dobro urađena klasifikacija kandidata", kaže Predrag Ivaniš prodekan za nastavu ETF-a.

Nasuprot tehnici i medicini, godinama ostaju prazna mesta na nastavničkim smerovima, a stečeno znanje brucoša varira. Zato je univerzitetskim profesorima veoma važno da se poveća nivo obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.

"Mi osećamo određene probleme sa brucošima da jedan broj njih ima ozbiljne probleme sa prilagođavanjem fakultetskoj nastavi i prilagođavanju, jer nemaju razrađene radne navike, čak da ne znaju da uče i da ne znaju da odrede svoje prioritete. I to njima stvara probleme da možda već pri kraju prvog semestra, shvataju da je cela godina ugrožena", kaže Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Zato je, kažu, izuzetno važno vratiti ugled profesorskom poslu, za njega birati najbolje kandidate, kao i priznanje države da se radi važan posao za budućnost zemlje. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи