Vulin najavio mogućnost prve vojne vežbe s Kinom

Vojni ataše pri Ambasadi Kine u Srbiji, pukovnik Vu Jongđi, na prijemu povodom 92. godišnjice od osnivanja Narodnooslobodilačke armije Kine govorio je o važnosti saradnje sa Srbijom, podsetivši da su se predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić do sada šest puta sastali i da su ti susreti i razgovori doprineli jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dve zemlje.

Pukovnik Vu Jongđi je rekao da Kina izuzetno ceni tradicionalno prijateljstvo sa Srbijom i dodao da s radošću može da se konstatuje da dve vojske imaju dobru saradnju koja se ogleda i u razmeni poseta na visokom nivou kao i u oblasti obuke i intenzivnoj saradnji vojnih akademija. 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je mogućnost prve zajedničke vojne vežbe, rekavši da su odnosi Srbije i Kine na istorijski najvišem nivou. On je istakao da se Vojska Srbije u Kini veoma poštuje, a da je Narodnooslobodilačka armija Kine snažna, moćna i brojna i da je jedan od najznačajnijih faktora mira u svetu. 

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Srbije, u razgovaru s ambasadorkom Čen Bo rekao je da je upravo Kina najveći investitor u Srbiji i da je predsednik Aleksandar Vučić uspostavio veoma kvalitetnu saradnju u svim segmentima, a koju je predsednik Kine Si Đinping nazvao čeličnim prijateljstvom.

Karić je istakao intenzivnu kinesku podršku Srbiji u svim međunarodnim organizacijama, posebno kada je u pitanju teritorijalni integritet naše zemlje. 

Podsetio je i da porodicu Karić sa NR Kinom vezuju izuzetni odnosi, te da BK grupa, koja danas važi za jednu od 100 najboljih kompanija na svetu, sa tom zemljom posluje još od 1984. godine.

"Kada se Bogoljub Karić 2004. godine kandidovao za predsednika Srbije i kada je osvojivši ogroman broj glasova, oko 20 odsto, zazuzeo treće mesto, na osnivačkom kongresu naše partije bila je i delegacija NR Kine. Danas, recimo, veliki broj stručnjaka koji su završili Fakultet za menadžment u sportu Alfa BK univerziteta s uspehom u Kini trenira sportiste počevši od fudbala, preko vaterpola, do odbojke i košarke", pomenuo je Dragomir J. Karić.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali  načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, Žarko Obradović, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Srbije, narodni poslanici Ljubiša Stojimirović i Milovan Drecun. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво