Protiv zdravog razuma: trudnica primala 26.000, a šefu uplaćivala 30.000 dinara

Dok je bila trudna, Snežana Pešović iz Beograda je od poslodavca primala platu 26.000 dinara, a njemu uplaćivala 30.000 dinara mesečno. I to je tek deo problema. Poslodavac joj je ostao dužan tri plate i doprinose za mesec dana.

Priča Snežane Pešović prkosi zdravom razumu. Ona je majka devetomesečne bebe. Od 2007. godine radila je neprijavljena. Kada je ostala u drugom stanju, zdravstvena knjižica bila joj je neophodna. Poslodavac je pristao da je prijavi, ali uslov je bio da ona njemu daje novac za doprinose.

Iako mu je dala 104.000 dinara, on joj doprinose nije uplatio. Ima bebu od devet meseci i gotovo da nema od čega da živi.

"Prijavljena sam na platu od 35.000. Doprinosi iznose 21.342 dinara i sve snosim ja. To je bio jedan od uslova da me gazda prijavi", kaže Snežana Pešović.

Uz ugovor o radu, navodi, morala je da potpiše i blanko ugovor o otkazu.

"Blanko papir, bez imena firme, bez pečata i bez potpisa. Na prednjoj strani je napisano da potpišem četiri primerka i na dnu stoji moj potpis", objašnjava majka devetomesečne devojčice.

Kaže da je bila u petom mesecu trudnoće i da nije imala izbora.

"Nisam imala pravo ni na slobodan dan ni na plaćeni godišnji odmor. Za svaku smenu, kada bih izostala, morala sam da platim koleginici da me zameni", priča Snežana.

Tvrdi da je novac davala i poslodavcu. Njena zvanična plata bila je 35.000 dinara. Od toga je za doprinose poslodavcu davala 21.000. Tako je bilo do trenutka kada je zbog trudnoće mogla da radi svega pola meseca. Od tada, njena plata je iznosila oko 26.000 dinara, a gazdi je od tog novca davala 9.000, kao razliku do plate na koju je bila prijavljena.

Kada se podvuče crta na kraju meseca, ona je od poslodavca dobijala 26.000 dinara, a njemu isplaćivala 30.000.

Novinarka RTS-a nije uspela da dođe do vlasnika privatne firme iz Vinče.

Nesavesne poslodavce treba prijaviti 

Iz Centra za mame navode da je ponašanje poslodavca nedopustivo i kažnjivo.

"Takvo postupanje je kažnjivo, ali samo ako se prijavi. Ne postoji niko ko zna poslovnu situaciju nekoga, od te osobe same", ističe direktorka Centra za mame Jovana Ružičić.

Snežana je poslodavca prijavljivala više puta. I dok je radila neprijavljena i dok je bila na porodiljskom. Tvrdi da od inspekcije nije dobila nikakav odgovor. Na poslednju prijavu, dobila je informaciju da je pokrenut prekršajni postupak.

Novinarka RTS-a slala je Inspekciji rada i resornom ministarstvu pet puta zahteve za sagovornika ili odgovore. Posle 20 dana čekanja, odgovor nije stigao.

Neophodno pokretanje krivičnog postupka 

Zaštitnik građana navodi da za ovakav slučaj još nije čuo.

"Takav slučaj zaista nismo videli. Imali smo veliki broj prijavljenih zloupotreba gde smo mogli da reagujemo, ali ovakav slučaj ne", naglašava zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Dodaje da je problem trudnica i porodilja gorući i da prekršajna prijava inspekcije najčešće nije dovoljna.

"Inspekcija rada svakako treba da interveniše, ali se postavlja pitanje da li je prekršajni postupak jedini koji treba da se vodi ili je potrebno osvrnuti se i na druge postupke koji imaju mnogo veće dejstvo, kao što je krivični postupak", ističe Pašalić.

Prema važećim zakonima, Snežani Pešović ostaje jedino da sama podnese krivičnu prijavu protiv poslodavca, a to košta oko 3.000 dinara uz taksu od 6.000. Njena mesečna primanja su 10.000 dinara.

Između tužbe i hrane za bebu, bira ovo drugo.

broj komentara 39 pošalji komentar
(utorak, 06. avg 2019, 17:29) - Dr laky [neregistrovani]

Katastrofa

Ovo je van svake pameti, kazna mora da bude toliko visoka da posluzi za primer drugima.
(četvrtak, 01. avg 2019, 06:10) - anonymous [neregistrovani]

covece

jesi li ti uopste procitao tekst? Gde pise da zena nije bila prijavljena?

(sreda, 31. jul 2019, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

Neprijavljen radnik

Kazna 50.000 evra pa da vidimo ko ce nekoga ovako da "zaposli" . Samo sto je nas problem sto svako nekoga poznaje koji ima VEZU.

(sreda, 31. jul 2019, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

Alo

Naziv firme. Ime I prezime vlasnika.
Blokada racuna. Blokada imovine. Lako. Da neko hoce mogo bi.

(sreda, 31. jul 2019, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

Slucajnost

Na zalost ovo nije izolovan slucaj. Mnoge zene ne smeju da prijave. Drzava koja vodi brigu o porastu nataliteta ne bi smela da ima ovakve slucajeve. Takodje kako je moguce da neki covek u nasoj zemlji nema zdravstvenu knjizicu. Po Ustavu svaki covek ima pravo na lecenje. Zdravstveno mora da dobije ili preko firme, ili preko Biroa ili preko socijalnog.

(sreda, 31. jul 2019, 20:55) - Ratko [neregistrovani]

U Nemackoj to pitanje vise decenija reseno sa 0,45-0,59% od zarade

U Nemackoj svako ko ima radnika, vazi za sve firme, drzavne firme i privatne firme, uplacuje se, nije vazno dali radi muskarac ili zena, izmedju 0,45-0,59% od plate u jedan fond za Majke. Radnice odlaze na placen odmor zbog trudnoce 6 nedelja pre rodjenja deteta i zasticene su i 8 nedelja posle rodjenja deteta. Dobijaju 100 % stime 14 nedelja platu dalje. A poslodavac dobija 100% taj iznos izjednaceno iz fonda. Na 1000 Evra to su 4,5 Euro do 6 Evra, to je podnosljivo i nije neko opterecenje za firmu a Majke su 100% osigurane i zasticene u tom vaznom vremenu od 14 nedelja.

(sreda, 31. jul 2019, 20:36) - anonymous [neregistrovani]

@ U svedskoj bi platio kaznu, i dobio zatvor

Bas tako je i ovdje u SAD , poslodavca vrebaju drzavni organi za najmanju sitnicu ostecenog radnika . Tako se to radi gdje u drzavi postoji vladavina prava.

(sreda, 31. jul 2019, 20:16) - Ulmer [neregistrovani]

@ZOR

Izgleda da je u Srbiji tako,da ne postoji rad na crno.U Nemackoj ako zaposleni nije prijavljen kod poreske uprave,bolesnickog i penziog osiguranja,smatra se da raadi na crno.U tom slucaju poslodavac na zaposlenog ne placa doprinose za penziono i bolesnicko osiguranje.Zaposleni isto tako ne uplacuje u oba osiguranja niti placa porez na zaradu,smatra se da radi ilegalno,odnosno na crno.Poslodavac i zaposleni snose zakonske sankcije ako budu otkriveni.

(sreda, 31. jul 2019, 20:13) - anonymous [neregistrovani]

@Kakav slom morala ....

Inženjerko, u ovim vremenima je svagdje isto, ne idite od svog ognjišta, ostanite i borite se protiv lošeg.
Ta majka sa bebom, istrajava samo zato što je na svome i kod, koliko toliko svojih.

(sreda, 31. jul 2019, 19:29) - SLOBODAN [neregistrovani]

ZOR

Ne postoji rad na crno. Ukoliko poslodavac sa zaposlenim ne potpiše ugovor o radu, pre stupanja zaposlenog na rad, smatraće se da je zasnovan rad na neodređeno vreme. Zakon o radu član 32 stav 2.