Zašto tonu zgrade u Zemunu

Zgrada broj devet u Ulici Milana Uzelca u Zemunu tone već neko vreme. Ugrožene su i sve zgrade do broja 23, kao i one u Ulici Marije Bursać od broja dva do šest, potvrdio je nalaz Gradskog zavoda za veštačenje.

Problem je nastao zbog zapušenih oluka i odvodnih kanala čije održavanje je u nadležnosti stanara i Javnog stambenog preduzeća.

Pored toga, prilikom sređivanja igrališta urađen je pogrešan nagib koji vodu odvodi direktno u podrume, navodi se u izveštaju.

Građani očekuju da im država pomogne jer, kažu, nisu krivi za ono što ih je snašlo, naročito ne za pogrešno izvedene radove na igralištu.

"Kada je u pitanju kišna kanalizacija, problem je nastao onog trenutka kada je opština radila park s druge strane zgrade, tada je počela da tone. Onda je pukla vodovodna cev i voda je išla ko zna koliko kroz šaht. Tada je zgrada najviše potonula", rekao je Marko Dakić.

Osim uklanjanja delova fasade sklonih padu, do sada nije bilo drugih radova. Direktor Gradskog zavoda za veštačenje Vlado Sekulić kaže da su bili na licu mesta prošle godine, kada je podrum bio prepun vode, a odvod zapušen.

"Moralo je efikasnije da se radi i da skupština stanara i sami stanari alarmantnije i brže reaguju, da li preko Stambenog ili Vodovoda i kanalizacije", istakao je Sekulić.

Navodi da je urađen projekat i da su date smernice šta treba da se uradi da bi se otklonili kvarovi i da bi se zaustavila dalja oštećenja zgrade.

"Grad želi da pomogne, ali nema rešenje za fizička lica, za adaptaciju njihove imovine. Traži se rešenje, urađeni su projekti, ide se na to da se završi. Svesni smo da stanari nemaju toliko sredstava za toliki obim ulaganja", naveo je Sekulić.

Za deo Novogradske ulice Građevinski fakultet, po nalogu Grada, radi projekat rekonstrukcije, koji uključuje i sanaciju oštećenih objekta. Vlasnik najviše oštećenog objekta Aleksandar Trajković kaže da on nije na tom spisku. Dodaje i da ne može ni da naplati osiguranje, iako je objekat osiguran.

Od nadležnih u Gradu, iako je RTS slao više dopisa, nije dobijena informacija o tome dokle se stiglo sa rešavanjem ovog problema.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 30. jul 2019, 23:15) - anonymous [neregistrovani]

Cuh

Stanovi privatni (sve pokupovano)Pa šta sada hoćete od države?
Zaboravite od komunističko socijalističkog režima više nema ništa. Neka stanari sakupljaju pare i sami saniraju posledice.

(utorak, 30. jul 2019, 21:32) - anonymous [neregistrovani]

fff

Dragi moji,
Les (vrsta zemlje) potiče od Nemačke reči "löss" što znači - labavo.
Sedimentne, lako porozne, laporovite i glinene stene. Gradjevinski materijali - prva godina srednje gradjevinske.

(utorak, 30. jul 2019, 19:45) - Воронцов [neregistrovani]

Зависно од носивости тла пројектанти одређују врсту темеља

То значи да за различиту носивост постоје различити темељи. Е сад да ли је то у овом случају поштовано? ( Кретање воде испод темеља може имати утицаја)

(utorak, 30. jul 2019, 18:22) - pobednik [neregistrovani]

tlo

iscrpavanjem podzemnih voda tlo propada zbog tezine zgrada i uopste dela grada..to je pojava u svim vecim gradovima u svetu..takodje dolazi do pucanja cevi za vodu koje kvase tlo i stvaraju propadanja..nikog nije briga to sto pukne jedna ili dve cevi..

(utorak, 30. jul 2019, 18:21) - Земунка [neregistrovani]

Земунка

Земун је изграђен на лесу. А, носивост леса је 150 кг по квадратном метру. Локација је дивна, али природа је неумољива. Земун је само за индивидуалну градњу, а стамбене зграде ничу ко печурке.