Zabrinjavajuća statistika na putevima, pooštravaju se kontrole

Policija će još pojačati represivne mere i pooštriti kontrole zbog zabrinjavajuće statistike o stradanjima u saobraćajnim nezgodama na srpskim putevima zbog nepoštovanja pravila, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Znam da je to nepopularna mera. Imaćemo oštriji pristup. Nažalost, neki ljudi ne mogu da voze odgovorno", rekao je Nebojša Stefanović odgovarajući na pitanje novinara o tome šta će policija preduzeti povodom velikog broja nesreća na srpskim putevima tokom jula.

Policija će, kaže, represivnim merama pokusati da utiče na smanjenje brzine kretanja vozila. 

On je rekao da je alkohol i dalje po statistici veoma čest uzrok nezgoda, posebno uveče, u danima vikenda i pored ugostiteljskih objekata, među uzrocima su i neprilagođena brzina i nevezivanje sigurnosnog pojasa. 

Apelovao je na vozača da tokom velikih vrućina i u uslovima frekventnog saobraćaja tokom leta vode računa o saobraćajnim pravilima. 

Naveo je da je juče kratko prisustvovao sednici Kolegijuma direktora policije na kojoj je pre svega bilo reči o bezbednosti saobraćaja, te da je načelnik Uprave soabraćajne policije izneo mere koje namerava da primeni u narednih nekoliko dana. 

"Dodatno ćemo opremiti saobraćajnu policiju, što se tiče presretača, motocikala i radara", rekao je Stefanović.

Naveo je da su od ukupnog broja stradalih na auto-putevima u Srbiji 40 odsto stranci. 

"Naša statistika je bolja na godišnjem nivou generalno, ali je i dalje veoma loša. Kada imate između 500 i 600 mrtvih godišnje, nekada i 2.000, to je zastrašujući broj", rekao je Stefanović i naveo da je statistika u julu zabrinjavajuća.

Veliki broj je stradalih u julu, navodi ministar i dodaje da, nažalost, vozači, pogotovo mladi, nisu dovoljno shvatili apele da više pažnje obrate u saobraćaju i da ne voze pod uticajem alkohola.

Do kraja 2020. oko 2.000 sigurnosnih kamera u Beogradu

Ministar Stefanović izjavio je da je do sada u Beogradu postavljeno oko 180 novih sigurnosnih kamera, a da je plan da do kraja sledeće godine u glavnom gradu bude 2.000 kamera, što je deo projekta "Siguran grad".

Stefanović je rekao da su do sada uglavnom zamenjene kamere koje su 2009. godine postavljene za potrebe Univerzijade, jer su ta mesta imala potrebnu infrastrukturu.

Ministar je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, rekao da građani ne treba da strahuju zbog novih kamera, ističući da je mogućnost pristupa podacima koje prikupe ograničena i da je ima mali broj ljudi, uz šifru.

Govoreći o projektu "Siguran grad", Stefanović kaže da je pokrenut u skladu sa sporazumom o strateškom partnerstvu sa Kinom, što su uradile i neke druge zemlje, među njima i Britanci.

Kaže i da je Srbija tražila da kriptovanje razvije naše sektor i da bude implementiran u rešenje koje nudi "Huavej", te da postoje višestruki načini zaštite kako niko spolja ne bi mogao da pristupi mreži.

Stefanović je istakao da za pet godina koliko je na čelu ministarstva nije bilo proboja u baze podataka MUP niti je neko skinuo neki podatak.

Kaže da će sigurnosne kamere biti korišćene za nadzor saobraćajnica, javnih površina, ulaza i izlaza iz Beograda, te da će i samo saznanje da policija ima mogućnost da na lak i brz način identifikuje počinoca nekog krivičnog dela delovati destimulativno. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво