Kako teče izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti

U sedam gradova Srbije – Vranju, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu i Sremskoj Mitrovici gradiće se 8.000 stanova za pripadnike snaga bezbednosti iz državnog programa stanogradnje. Prvo je, početkom godine, počela izgradnja u Vranju i Nišu, a u aprilu u Kraljevu i Kragujevcu. Sudeći po tempu gradnje, ključeve stanova će prvo dobiti Vranjanci.

Goran Milosavljević radi 15 godina, sada je vođa sektora prve kategorije Policijske ispostave Vranje. Zainteresovan je za stan u naselju Asambair, smatra da je cena odgovarajuća, a očekuje i povoljne uslove kreditiranja.

"Otac sam troje dece, supruga je vojnik po ugovoru i nemamo rešeno stambeno pitanje. Smatram da je ova inicijativa i briga koju je MUP pokazao prema svojim pripadnicima dobar način za rešavanje jednog od najvažnijih egzistencijalnih pitanja u životu svakog čoveka", kaže Goran Milosavljević.

Sudeći po tempu gradnje, ključeve stanova će prvo dobiti Vranjanci. Završeno je 50 odsto poslova, spoljna konstrukcija. Sada grade pregradne zidove.

"Rok za završetak je kraj januara, zadovoljni smo kvalitetom radova do sada i organizacijom na samom mestu. Za sada smo jako zadovoljni i sa izvođačem i sa nadzorom i svima koji rade na ovom projektu", ističe Nebojša Šurlan, direktor Građevinske direkcije Srbije.

Potpredsednik kompanije "Tašjapi" Emre Tokmak kaže da projekat koji su započeli u februaru za sada dobro napreduje, betonski radovi su završeni, kao i da se nadaju da će i pre roka koji je postavljen projekat biti završen.

Problemi na početku gradnje 

Vranje je prva lokalna samouprava koja je potpuno pripremila lokaciju za izgradnju stanova. Poznata je i naredna, u istom naselju, u blizini škole i vrtića.

"Ovo je lokacija u vlasništvu grada, postojale su određene parcele koje su pripadale fizičkim licima, završena je eksproprijacija i isplaćeni su vlasnici, tako da to je idealna lokacija, zato što je uređena infrastruktura. U neposrednoj blizini je osnovna škola, kao i vrtić, sve ono što je potrebno za jedno komforno stanovanje", objašnjava gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

U Agencijama za promet nekretnina ne očekuju da će državni program stanogradnje uticati na cenu stanova u Vranju. Sada se kvadrat u novogradnji kreće od 630 do 700 evra bez PDV-a, u zavisnosti od lokacije.

U Vranju će u prvoj fazi biti 186 stanova, u sedam gradova Srbije 8.000. Bilo je i problema na početku gradnje, zbog sumnje na krivično delo trgovina uticajem pokrenuta je istraga protiv nekih građevinskih preduzeća, u Nišu je na gradilištu eksplodirala bomba, u Kraljevu su morali da izmeštaju dalekovod.

"Naš plan je 8.000 stanova za početak i verujem da ćemo na taj način da zaista omogućimo da stanove kupe po povoljnim uslovima ljudi koji su zaposleni u ovom sektoru, a isto tako razmišljamo, vrlo intenzivno i ozbiljno, da se ovaj projekat i program proširi i na one druge zaposlene takođe u javnom sektoru, to su recimo i profesori i lekari o čemu će, naravno, doći prava informacija kada se svi o tome budemo dogovorili", istakla je Zorana Mihajlović, ministarska građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja.

Niš priprema teren za sledeću fazu gradnje i još 2.000 stanova, u Kraljevu se grade dve zgrade sa 200 stanova, a u Kragujevcu su u toku zemljani radovi, kopaju se temelji za dve lamele.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво