Predratna kanalizacija napravila kolaps u Beogradu

Kolone automobila, sirene i buka od ranih jutarnjih sati u Ulici Starine Novaka, Svetogorskoj i okolnim beogradskim ulicama – sve to zbog cevi koje nisu bile ucrtane u Katastar podzemnih instalacija. Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić kaže za RTS da je problem što su cevi stare, niko ih nije ucrtavao, pa je izvođač morao da promeni način rada.

Velike gužve u saobraćaju zbog radova u ulicama Kraljice Marije i 27. marta, od jutros su još veće, jer je Ulica Starine Novaka postala jednosmerana prema Bulevaru kralja Aleksandra. Iako su izmene obeležene novim saobraćajnim znacima, to nije sprečilo neke vozače da na silu pokušaju da prođu.

Jutros se u blizini raskrsnice ulica Starine Novaka i 27. marta dogodila i manja saobraćajna nezgoda.

Do izmena u saobraćaju je došlo zato što je izvođač naišao na kanalizacione cevi koje nisu bile ucrtane u Katastar podzemnih instalacija i morao je da promeni način rada. Izmene će biti na snazi koliko i rekonstrukcija raskrsnice.

Predstavnici izvođača kažu da će narednih dana pokušati da nadoknade vreme izgubljeno zbog dodatnih radova.

Ni pešacima nije lako, naročito starijima ili majkama sa bebama u kolicima, jer je jedan deo trotoara raskopan, a ulica može da se pređe tek na raskrsnici sa Ulicom Ilije Garašanina.

Od 26. jula, zbog radova na delu od Takovske do Despota Stefana, na toj raskrsnici će za saobraćaj biti otvorena samo po jedna traka u oba smera.

"Iduće godine rekonstrukcija Trga Nikole Pašića"

Svi veliki projekti izgradnje i rekonstrukcije u Beogradu privode se kraju, kao što je to slučaj sa Trgom republike, rekao je glavni urbanista Marko Stojčić gostujući u Beogradskoj hronici

"Prvog septembra će se završiti i rekonstrukcija Starine Novaka, pošto se menjaju tramvajske šine i kanalizacione cevi, što je bilo neophodno da se uradi. Svaka raskrsnica do Kalemegdana biće rekonstruisana preko leta, a ostale do Nove godine", kaže Stojčić.

Navodi da kanalizacione cevi nisu bile u Katastru podzemnih instalacija, pa je izvođeč morao da promeni način rada.

"Problem u Karađorđevoj i 27. marta je bio što su te cevi stare, između Prvog i Drugog svetskog rata. Tu kanalizaciju niko nije ucrtavao, pa smo u hodu morali da budu izmenjeni projekti ali rokovi se ne pomeraju, isto će biti završeni 1. septembra", kaže glavni urbanista.

Napominje i da će saobraćaj na Trgu republike biti normalno uspostavljen, kao što je to bilo i do sada.

Trolejbusi će u Vasinoj ulici biti do eventualne izgradnje podzemne garaže, koja zavisi od arheoloških iskopavanja u tom delu grada.

Govoreći o ispunjenju rokova, naglasio je da za Trg republike, Topličin venac i Karađorđevu ulicu, rok ostaje 1. septembar.

Objasnio je da, ukoliko se pronađu ostaci Singidunuma, garaža se neće graditi u Vasinoj ulici, već će se povećati kapacitet podzemne garaže ispod sadašnjeg "Staklenca" na Trgu Republike.

Stojčić je naveo da će, na način kako se rekonstruiše Trg republike, biti rekonstruisan i Trg Nikole Pašića, koji bi trebalo da bude slobodna površina i podjednako arhitektonski lep.

Planirano je da radovi počnu i budu završeni u toku sledeće godine, za kada je planirano da se rekonstruišu i trotoari od Narodne skupštine, zajedno sa Bezistanom, koji će biti staza za pešake, rekao je Stojčić.

"Radovi na autobuskoj stanici su u toku. Privatna firma 'Bas' to izvodi i mi utičemo da ubrzaju radove. Krenuli su radovi i kažu da će biti u roku", navodi Marko Stojčić.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво