Još nema nadoknade za imovinu uništenu u klizištu na Zaovinama

Prošla su četiri meseca otkako je klizište u Donjim Mandićima urušilo kuće, šume, i infrastrukturu. Mandići još čekaju odgovor "Elektroprivrede Srbije", kako će im biti nadoknađeno sve što je uništeno, jer se aktiviranje klizišta dovodi u vezu sa ispuštanjem vode iz Zaovinskog jezera, vodoakumulacije koja se koristi za proizvodnju struje i rad reverzibilne HE "Bajina Bašta".

Na oko trideset hektara, nad jezerom, sve je uništeno, a do sada je samo urađen put do seoskog groblja, koje će , kako je najavljeno, biti  izmešteno. Šta sa objektima,  zemljištem, vlasnici nemaju odgovor.

"Niko nas ne zove u vezi sa ovom imovinom, objektima, ni sa čim, jedino su nas zvali jedno dva puta zbog groblja. I to je to", kaže Milojko Mandić iz sela Donji Mandići.

Pre izgradnje brane i punjenja jezera, Mandićima je isplaćeno samo potopljeno zemljište. Eksproprijacija priobalja, kažu, nije izvršena, tako da su oni i dalje vlasnici tih imanja.

"Prvo da izađe stručna komisija, da proceni štetu, imovine, objekata. Ja ne znam čiji su legalni, ali ja mislim da je sve legalno napravljeno na svojoj očevini. Ne može da se kaže da je to oštećeno – to je uništeno, kataklizma. Ljudi, ne može da se prođe nigde. Da se isplati odšteta, kao što su je isplatili kada su vršili punjenje jezera, dole, kada je pravljeno jezero. Isplatili su oni sve što je potopljeno. Ali, dalje nisu ništa", kaže Milojko Mandić.

U međuvremenu je jezero ispunjeno vodom, i dalje, na njegovim obalama opet uživaju turisti.

"Ona priča koja je bila pre par meseci o jezeru Zaovine, da je, da kažemo, sanirano, odnosno, nivo jezera je vraćen u granice normale tako da slika je jako lepa, znači, plaža funkcioniše, ljudi se kupaju svakodnevno", kaže Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara. 

Samo su Donji Mandići ruinirani i pusti. Nekad uredne okućnici osvaja korov, a oni, čijih je predaka trag ovde vekovima – čekaju rešenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи