Ukida se vakcinacija protiv svinjske kuge

Jedan od razloga zbog koga naše meso i prerađivanje nisu mogle da se izvoze u zemlje EU je, što su svinje vakcacinisane protiv svinjske kuge. Dobra vest stiže iz Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu, a to je da Srbija prestaje sa vakcinacijom.

Saša Ostojić iz Uprave za veterinu je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je prestanak vakcinacija samo jedna od mera koja se sprovodi u nekom dugoročnom periodu u cilju sprečavanja širenja bolesti i pojavi novih žarišta bolesti.

"To nije mera koja se sprovodi u cilju iskoreljivanja određene zarazne bolesti. Mi smo još uvek na listi zemalja koje nisu odobrene za izvoz mesa u EU jer nemamo zvaničan status slobodne zemlje od klasičnne kuge svinje. Da bismo dobili taj status mi moramo da prestanemo sa vakcinacijom, sprovedemo određene mere u cilju dijagnostičkog ispitivanja... Prestanak vakcinacije predstavlja jedan inicajni korak ka postizanju opšteg cilja", objašnjava Ostojić.

Dodaje da je reč o teškoj odluci.

"Kada imate vakcinaciju koju ste godinama sprovodili na određenom području možete da imate određen lažni privid da vam je situacija u zemlji epidemiološka stabilna, da nema žarišta, bojazni od pojave bolesti. To može da zavara i mi moramo da budemo veoma ozbiljni u određivanju granice gde će se obustaviti vakcinacija", objašnjava Ostojić.

Dodaje da se u Srbiji sukcesivno primenjuje prestanak vakcinacije na određenom području, jer to, kako kaže, daje određenu sigurnost i određeno vreme da se reaguje ukoliko nešto krene kako ne treba.

Dodaje da je poslednje žarište evidentirano 2010. u blizini Sremske Mitrovice.

"Od tada je u Srbiji epidemiološka situacija stabilna, nemamo nijedan slučaj, nijedno žarište klasične kuge svinje, što nam daje neke indicije, parametre da možemo da krenemo u neki proces prestanka vakcinacije", navodi Ostojić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво