Pomen stradalim žeteocima u Starom Grackom

Na godišnjicu stradanja žetelaca u Starom Grackom služen je parastos i odata pošta. Porodice stradalih očekuju da slučaj preuzme Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše OVK.

Navršilo se 20 godina od masakra u Starom Grackom kod Lipljana, kada je ubijeno 14 srpskih žetelaca dok su ubirali letinu. Parastosom, polaganjem venaca i paljenjem sveća obeleženo je stradanje srpskih žetelaca.

U napadu su stradala četiri člana porodice Janićijević, od kojih je Novica imao 17 godina. Ubijen je i Andrija Odalović, braća Živić, braća Cvejić, Đekić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Za jedan od najtežih zločina nad Srbima na Kosovu u Metohiji po dolasku međunarodne misije niko nije snosio odgovornost.

U Starom Grackom služen je parastos kojem su prisustvovali članovi porodice, predstavnici Vlade, crkve, lokalne vlasti.

Na skupu je rečeno da su britanski vojnici izvršili istragu i utvrdili počinioce, ali da su za Unmikove istražioce počinioci nestali bez traga. 

Predmet je kasnije predat Euleksu, koji je obustavio istragu uz obrazloženje da nemaju dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Svi se uzdaju u novi Specijalni sud.

"Ostajemo u nadi da se savest velikih moćnika u svetu nije sasvim ugasila i da će možda novi Specijalni sud za zločine OVK konačno rasvetliti ovaj i brojne druge posleratne zločine nad Srbima koji su počinjeni ne u ratu, već u vreme međunarodno garantovanog mira", rekao je epsikop raško-prizrenski Teodosije.

Pored 14 žetelaca, u Starom Grackom je pre 20 godina život izgubilo još petoro Srba i to od kasetnih bombi tokom NATO bombardovanja.

Đurić: Pravda za srpske žrtve ne postoji 

Povodom godišnjice stradanja srpskih žetelaca, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je ovaj zločin danas mrlja na obrazu, pre svega, međunarodne zajednice, koja je bila nemi posmatrač masakra nevinih ljudi i koja ni posle dve decenije ništa nije učinila da se zločinci pronađu i privedu pravdi.

"Na taj način, međunarodna zajednica, koja je preuzela odgovornost da na Kosovu i Metohiji osigura bezbednost, pravo i pravdu za svakog pojedinca, zajedno sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini šalje poruku da su zločini nad Srbima na Kosovu i Metohiji dozvoljeni i da pravda za srpske žrtve ne postoji", kaže Đurić.

Ističe da je srpski narod rešen da ostane i opstane na našoj svetoj kosmetskoj zemlji, uprkos svim nepravdama i pritiscima. "Na nepravdu su Srbi navikli, ali na ugnjetavanje i ponižavanje nikada", rekao je Đurić.

"I Srbija je danas jača, spremnija i odlučnija da na eventualne takve pokušaje odlučno odgovori i zaštiti svoj narod na svojoj teritoriji. Srbija neće dozvoliti teror i zločine nad Srbima u pokrajini", kaže Đurić.

Srbija neće dozvoliti masovno nasilje nad Srbima na KiM

Direktor Kancelarije za KiM je upozorio privremene prištinske institucije da njihovo ćutanje i nereagovanje na nasilje nad Srbima može da ima ogromne posledice, a međunarodnoj zajednici poručio da već odavno ne vrše svoj posao za koji su plaćeni i zbog čega su poslati na KiM.

"To kako se prema Srbima na KiM odnose prištinske institucije je sramota, a ovo nasilje je i sprovođeno direktno od predstavnika prištinskih institucija", rekao je Đurić. 

Kako je rekao direktor vladine Kancelarije, ne može se samo zastrašivanjem nazvati to što je jedan sedamdesetogodišnji čovek pred svojom suprugom izvučen iz automobila - i to član jedne od retkih srpskih porodica u Gnjilanu i prebijen.

Podsetio je i da je dan pre toga uhapšen na Jarinju drugi Srbin, koji je takođe sa svojom suprugom, bio da poseti svoje ognjište u blizini Gračanice.

"Cela ta kampanja koja se vodi ima za cilj da Srbe dodatno zastraši, ima za cilj da pred domaćom albanskom javnošću na KiM napravi neku vrstu lažnog balansa u kojem će se vršiti dodatni pritisak na Srbe na terenu i posledica jedne šovinističke euforije na koju je prethodnih dana upozoravao i predsednik Aleksandar Vučić", rekao je Đurić.

Kao važnu poruku srpskom narodu na Kosmetu, ističe to da je ceo srpski narod i država Srbija uz njih i da bilo kakvo masovno ugrožavanje bezbednosti Srba na KiM neće biti tolerisano.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво