Otvoren počasni Konzulat Mađarske sa sedištem u Beogradu

U Beogradu je otvoren Konzulat Mađarske, na čelu sa počasnim konzulom, gospodinom Nemanjom Milutinovićem. Konzularno područje obuhvata Severnobanatski, Srednjebanatski, Južnobanatski i Podunavski okrug, kao i teritoriju Grada Beograda.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić očekuje da će otvaranje konzulata dati dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje Srbije i Mađarske, a posebno u oblasti trgovine, investicija, turizma, kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije.

"Kroz rad i aktivnosti počasnog konzula u Beogradu unaprediće se i međusobno informisanje i pojačati veze dva naroda i kvalitet konzularne zaštite. Aktivnosti počasnog konzula će biti usmerene na dalji razvoj privrednih i kulturnih veza, posebno saradnju regiona i gradova dve države, a u interesu unapređenja međudržavnih odnosa i svestrane saradnje Republike Srbije i Mađarske", rekao je Dačić

Podsetio je da Mađarska već ima dva konzulata u Republici Srbiji, na čelu sa počasnim konzulima, i to u Nišu od 2008. i u Kragujevcu od 2018. godine, čija konzularna područja obuhvataju upravne okruge kojima pripadaju.

Dačić je istakao da su odnosi dve zemlje na istorijski najvišem nivou.

"Cenimo podršku koju Mađarska pruža evropskim integracijama Republike Srbije. Posebno želim da naglasim značaj jačanja ekonomske saradnje, kojem će doprinos dati i počasni konzul gospodin Milutinović", rekao je Dačić istakavši da očekuje nastavak mađarskih investicija u našu privredu.

Nemanja Milutinović je u periodu od 2015. do 2017. godine radio kao predsednik Kancelarije mađarske nacionalne trgovinske kuće u Srbiji.

"Uzimajući to u obzir, kao i činjenicu da su bilateralni konzularni odnosi dobri, očekujemo da će prioritet aktivnosti biti unapređivanje ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma i razvoja kulturnih i sportskih veza dve zemlje", naveo je Dačić.

Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji kaže da ekonomsko-trgovinske veze koje su u stalnom porastu potvrđuju da na tim poljima postoji pregršt neiskorišćenih mogućnosti.

"Uveren sam da će Konzulat koji danas otvaramo, kao i lice na čelu Konzulata, doprineti da se te mogućnosti što bolje iskoriste", istakao je Pinter. 

Republika Srbija ima 77 počasnih konzula u inostranstvu, a u Republici Srbiji je otvoreno preko 20 konzulata na čelu sa počasnim konzulima. Pretežno su to predstavnici poslovnog sveta i biznisa, ali ima i uglednih advokata, profesora, lekara, kulturnih radnika, kao i pripadnika drugih profesija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво