Potreban oprez – kako se zaštititi od otrovnih riba u Jadranu i Mediteranu

Sve one koji su planirali da provedu odmor na nekom od omiljenih letovališta na Jadranu i Mediteranu zabrinule su vesti da je dečak iz Srbije izbegao teže posledice samo zbog brze intervencije lekara, nakon što je u Paralij nagazio otrovnu ribu u plićaku. Potreban je oprez ali nema mesta panici, navodi profesor Biološkog fakulteta Predrag Janaćković.

Predrag Janaćković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da nema potrebe za strahom i panikom, da su slučajevi uboda otrovnih riba veoma retki jer sva te životinje beže pod naletom turista. 

Janaćković navodi da se na Jadranu i na području Mediterana mogu sresti "riba pauk", "riba lav", "bežmeka", koja krije otrovne bodlje na škržnom poklopcu, "murina helena", ali i nova vrsta koja se od skoro nalazi u Jadranu, po imenu fugu "riba lopta", vatreni crv... 

Opasna "riba pauk" i nepodnošljiv bol

Janaćković navodi da "riba pauk", upravo ona koja je ubola dečaka iz Srbije, živi na području čitavog Mediterana, ali i na Jadranu.

"U pitanju je riba koja se uglavnom krije, veoma je mala oko pet/šest centimetara, dugoljastog i pljosnatog je oblika sa crnim pegicama po telu. Na leđnoj starani ima bodlju koja je u vezi sa otrovnom žlezdom koja produkuje taj neurotoksin", objašnjava profesor. 

Dodaje da je ova vrsta ribe suštinski opasna, ali da teže posledice može izazvati samo ako je neko alergičan na taj otrov i tu savetuje intervencije lekara što pre.

Turistima savetuje da ukoliko dođe do uboda, izvuču bodlju, ukoliko je ima, a zatim deo tela na koji je nastao ubod stave u topao pesak ili što topliju vodu do nekih 45 stepeni.

"Prvu stvar koju treba da uradite je da izvučete bodlju ukoliko je ima i nakon toga deo tela na kojem je došlo do uboda stavite u vruć pesak ili što topliju vodu do nekih 45 stepeni, gde se zapravo drži pola sata pa napravi pauza i onda ponovo stavi u toplu vodu ili vruć pesak. Otrov je termolabilan i toplota ga neutrališe", objašnjava Janaćković.

Dodaje da nakon ujeda nastaje jaka bol a zatim i oteklina koja nestaje nakon određenog vremena.

Savetuje turistima da prilikom uboda ostanu pribrani i da zatraže lekarsku pomoć što pre kako bi eventualno primili injekciju protiv alergije ili antibiotik ako lekar proceni da je potrebno.

"Riba lav" lepa i opasna

Janaćković navodi da pored "ribe pauka" u Sredozemnom moru možemo sresti i "ribu lava" koja je, kako kaže, iz Indijskog okeana došla i do Mediterana.

"Ima je u Tursko, Grčkoj, na Kipru. Ona je jako lepa, interesantna zbog boja i bodlja koje su šarene, ali je ne treba dodirivati golim rukama jer njen ubod može takođe izazvati nesnosan bol", objašnjava profesor. 

Dodaje da i kod uboda ove vrste riba – prvo treba ukloniti bodlju, a zatim deo tela na kojem je došlo do uboda staviti u vruć pesak ili toplu vodu.

Vatreni crv 

Dodaje da se u poslednje vreme u vodama Jadrana može sresti jedna nova životinja – vatreni crv, koja po svom telu ima puno otrovnih čekinja koje mogu da izazovu peckanje koje traje i nekoliko sati. 

Savetuje da u slučaju dodira sa njim, mesto uboda isperete sirćem ili alkoholom.

Meduze

Profesor navodi da na popularnim letovalištima možete doći i u kontakt sa meduzama koje mogu da izazovu opekotine.

"Ona pravi opekotinu pomoću žarećih ćelija, kojima su pokriveni njeni pipci. Uglavnom meduze koje su ovim vodama nisu smrtno otrovne", objašnjava Janaćković.

Dodaje da posle "ujeda" meduza mesto žarenja treba ispirati isključivo morskom vodom i staviti oblogu. 

Profesor ističe da se u toplijim krajevima vegetacija znatno razlikuje od ove u Srbiji. Da ima opasnih biljaka koje mogu biti opasne po život.

Savetuje turistima da nepoznate biljke ne dodiruju ali i da ne konzumiraju nepoznate plodove.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. jul 2019, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

Ranj

Morski pauk ili Ranj je ukusna riba koja živi u pjeskovitom moru i rijetko su njeni ubodi. Više volim da je upecam.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

Драчевица

Као млађи сам у једној игри скочио у плићи дио који не користе купачи, и посјекао се на нешто за шта сам мислио да је камен али испоставило се да је у питању била риба паук. Рука ми је натекла као буздован и у наредних неколико сати сам имао један од најјачих физичких болова у животу. Дословно сам се ваљао по кревету од болова. Послије пар сати и једне блаже ињекције, бол је почела да јењава. Наредних пар дана мало обраћања пажње на оток и то је то. То вам је искуство једног приморца.
Што се тиче опасности у мору, оне су реалне јер је то дио природе. Поразно је колико се човјек из града отуђио од природе, па га овакве ствари застрашују. Па наравно да треба да се понашате безбједно и наравно да је могуће да уживате без обзира на то. У велике дубине далеко од обале се иде увијек у групи, плавих ајкула и те како има у Јадрану, а примијети се с времена на вријеме и бијела и мако (било скоро код Шибеника, ако се не варам).
И не ускачите нагло у необиљежене плићаке, као што је то једном урадио сивоња који вам куца све ово. У мирним плићацима, мале рибе паук се укопавају у пијесак и можете да их повриједите, а и оне вас случајно. Чим осјете купаче, оне ће се повући. Дајте им прилику да побјегну.
Морски поздрави из Херцег Новог!

(ponedeljak, 22. jul 2019, 09:33) - anonymous [neregistrovani]

Потребан опрез – како се заштити од отровних риба у Јадрану и Медитерану

Ој ха! Колико ја знадем у Црногорском мору нема отровнијех риба. Машала! Тако да не морате бригат'.
Добро дошли на љетњи одмор!

Поздравља ве Црногорац! :-)

(ponedeljak, 22. jul 2019, 09:21) - anonymous [neregistrovani]

Znam ja

kako se treba zastititi. Ostani kod kuce, ili otidji na Frusku Goru, Zlatibor, Taru, Kopaonik, Dunav itd.