Zvuci trube sa Zlatibora priprema za Guču

Dodelom nagrada, na Zlatiboru je završen 46. Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva. Dvodnevna manifestacija, bazirana na etnografskim motivima narodne muzike, deo je Zlatiborskog kulturnog leta, a najbolji trubački sastavi, predstavljaće Zapadnu Srbiju, na takmičenju u Guči.

Sve je počelo trubačkim pozdravom planini - Zlatibore, moj zeleni bore.

Potom su se, na Kraljevom trgu, smenjivale trube i melodije. Četiri orkestra: Ivana Jovanovića iz Užica, Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte, Igora Mitrića iz Sirogojna i Beogradski trubački orkestar, odlukom žirija, odlaze na Dragačevski sabor.

Stručni žiri, najboljim orkestrom je proglasio sastav Ivana Jovanovića, a najbolji trubač, 46. zlatiborskog sabora je Marko Gligorijević.

"Od dvanaeste godine sviram trubu. Osećaj je fenomenalan, potvrdili smo da smo najbolji, kao i prethodne godine. Sada nas čeka Guča od 8. do 11. avgusta i mi se nadamo da ćemo potvrditi ovu trubu", kaže Marko Gligorijević iz Bajine Bašte.

Tradicionalni Sabor trubača na Zlatiboru, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor, organizuje Spostski centar Čajetina, i to je važan deo turističke ponude ove planine.

Nikola Smiljanić, direktor Sportskog centra Čajetina kaže da ova smotra narodnog stvaralaštva, nije samo sabor trubača - predtakmičenje za Guču, već i smotra narodnog stvaralaštva.

"Ljudi odavde, kulturno-umetnička društva, frulaši, pevačke grupe imaju priliku da prikažu i pokažu ono što su radili vredno tokom godine", istakao je Smiljanić.

Posle truba, u okviru Zlatiborskog kulturnog leta, goste narednih dana očekuju i tamburaši, dečje predstave, sportski susreti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 31. jul 2019, 16:47) - Trubaci Veseli Momci [neregistrovani]

Ttubaci

Nema veselja bez trubača. Kada se atmosfera dovede do usijanja, zna se. To su i tu su trubači.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 00:10) - ,," [neregistrovani]

Предобро

На томе смо опстали, на Уживању у Животу ћемо и бити, Своји на Своме.

][
][