Treći Tijanin pohod na Divčibare – jačanje svesti o zaveštanju organa

Poslednja želja Tijane Stanojević, koja je u 33. godini preminula posle transplantacije pluća, bila je da organizuje planinarsku akciju na Divčibarama u čast svog donora. Transplantacija njoj nije pomogla ali mnogima jeste. Jedna od njih je Sandra Živković, a ona ostvaruje Tijaninu želju i treći put organizuje Tijanin pohod na Divčibare.

Oko tri stotine planinara, rekreativaca i ljubitelja prirode pešačilo je Tijani Stanojević i njenom donoru u čast. Stazu dugu deset kilometara prevalili su spremniji i iskusniji šetači, a kraću od sedam kilometara deca i njihovi roditelji. Svi sa željom da ukažu na značaj zaveštanja organa.

"Ova akcija koju mi sada sprovodimo ide upravo u prilog tome da broj donora bude što veći i da porodice preminulih omoguće da se ti organi mogu koristiti za ljude kojima su potrebni", istakao je Dragan Pantelić iz PSD "Magleš".

Darko Babić iz Smedereva se i dalje nada transplantaciji pluća.

"Meni je neophodna transplantacija pluća, znači, pošto bolujem od cistične fibroze. Organ čekam, da kažem od 2013. Nažalost, 2016. su obustavili sve transplantacije i saradnju sa AKK klinikom, tako da eto od tada stoji ta nada da će nešto da se promeni", rekao je Babić.

U Tijaninom pohodu bili su oni koji žive zahvaljuju tranplantaciji i humanosti nepoznatih ljudi. Transplantacija jetre dvadesetsedmogodišnjoj Ivani Joksić iz okoline Beograda promenila je život.

"Kad ste bolesni, vi samo mislite na jednu stvar, kako da ozdravite i kako da, kako da preživite. A kad ste zdravi imate mnogo planova, da imate dete, da imate porodicu, da vaša porodica bude srećna", naglasila je Ivana Joksić iz Vranića.

Koordinatorka akcije Tijanin pohod Sandra Živković apelovala je na svest građana, Srbiji treba više donora.

"Tako da bih ja apelovala na sve ljude da porazmisle malo šta će biti sa organima nakon njihove smrti. Organi im sami neće trebati i da na taj način ujedno i povećamo broj donora u Srbiji, koji je trenutno tri na milion stanovnika, što je apsolutno nedovoljno za članstvo u Eurotransplantu", objašnjava Živkovićeva.

Srbija je na začelju evropskih zemalja po broju donora – daleko i od deset donora na milion stanovnika što je uslov za članstvo u međunarodnoj organizaciji "Eurotransplant".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво