Avio-kompanije zabrinule turiste koji idu u Egipat, šta kažu u Juti

Avio-kompanije "Britiš ervejz" i "Lufthanza" suspendovale su letove za Kairo dok, kako kažu, ne završe procenu bezbednosti. Mere predostrožnosti su neophodne, tvrde u britanskom Forin ofisu, jer u ovom trenutku postoji povećan rizik od terorističkog napada. Srpski turisti koji su ove godine ponovo u većem broju za odmor izabrali Egipat, nisu ugroženi, kažu u Juti. Ne očekuju ni zabranu letova iz Srbije.

Bez detalja, Forin ofis je turiste upozorio da izbegavaju Severni Sinaj zbog, kako navode, kontinuiranih kriminalnih aktivnosti i terorističkih napada na snage bezbednosti. Turiste je, ipak, više zabrinula obustava letova "Britiš ervejza" i "Lufthanze".

"Nismo dobili nikakvu korisnu informaciju, niti savet kako na alternativni način možemo da stignemo tamo", rekao je jedan od turista.

Informacija od "Britiš ervejza" je da neće leteti ka Egiptu narednih sedam dana, a "Lufthanza" bar 24 sata.

Za srpske turiste koji planiraju da putuju na ovu destinaciju, na snazi je i dalje zeleno svetlo, kažu u Juti.

"Prema informacijama koje mi imamo sa lica mesta, nema nikakvog razloga da na bilo koji način budu uzbuđeni naši putnici koji se nalaze u Egiptu, pa i oni koji planiraju da idu u Egipat ovog leta s obzirom na to da se ne razmatra nikakva odluka o uskraćivanju čarter letova", rekao je Aleksandar Seničić iz Jute.

Prvi signal da destinaciju treba izbegavati daje Ministarstvo spoljnih poslova. U Ministarstvu turizma to za sada ne očekuju i pojašnjavaju – ni u tom slučaju putovanja nisu zabranjena.

"Preporuka nije obavezujuća, te odluka da li će putovati jeste na turistima", ističe Vera Božić Trafalt, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

U slučaju da turista posluša preporuku ministarstva i reši da ne putuje, agencija nije u obavezi da mu vrati novac. Veto na letovanje uz povraćaj novca, praktično može da stavi samo zemlja u koju se putuje.

"Ukoliko neka država donese zabranu ulaska, u tom slučaju, ako ino-partner obešteti i vrati povraćaj aranžmana, agencije su onda dužne da obeštete naše putnike", objašnjava Vera Božić Trafalt.

U Egiptu, prema podacima Jute, trenutno letuje oko 6.000 srpskih državljana. Oko 55.000 bi letovališta na Crvenom moru moglo da poseti do kraja sezone.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво