Avio-kompanije zabrinule turiste koji idu u Egipat, šta kažu u Juti

Avio-kompanije "Britiš ervejz" i "Lufthanza" suspendovale su letove za Kairo dok, kako kažu, ne završe procenu bezbednosti. Mere predostrožnosti su neophodne, tvrde u britanskom Forin ofisu, jer u ovom trenutku postoji povećan rizik od terorističkog napada. Srpski turisti koji su ove godine ponovo u većem broju za odmor izabrali Egipat, nisu ugroženi, kažu u Juti. Ne očekuju ni zabranu letova iz Srbije.

Bez detalja, Forin ofis je turiste upozorio da izbegavaju Severni Sinaj zbog, kako navode, kontinuiranih kriminalnih aktivnosti i terorističkih napada na snage bezbednosti. Turiste je, ipak, više zabrinula obustava letova "Britiš ervejza" i "Lufthanze".

"Nismo dobili nikakvu korisnu informaciju, niti savet kako na alternativni način možemo da stignemo tamo", rekao je jedan od turista.

Informacija od "Britiš ervejza" je da neće leteti ka Egiptu narednih sedam dana, a "Lufthanza" bar 24 sata.

Za srpske turiste koji planiraju da putuju na ovu destinaciju, na snazi je i dalje zeleno svetlo, kažu u Juti.

"Prema informacijama koje mi imamo sa lica mesta, nema nikakvog razloga da na bilo koji način budu uzbuđeni naši putnici koji se nalaze u Egiptu, pa i oni koji planiraju da idu u Egipat ovog leta s obzirom na to da se ne razmatra nikakva odluka o uskraćivanju čarter letova", rekao je Aleksandar Seničić iz Jute.

Prvi signal da destinaciju treba izbegavati daje Ministarstvo spoljnih poslova. U Ministarstvu turizma to za sada ne očekuju i pojašnjavaju – ni u tom slučaju putovanja nisu zabranjena.

"Preporuka nije obavezujuća, te odluka da li će putovati jeste na turistima", ističe Vera Božić Trafalt, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

U slučaju da turista posluša preporuku ministarstva i reši da ne putuje, agencija nije u obavezi da mu vrati novac. Veto na letovanje uz povraćaj novca, praktično može da stavi samo zemlja u koju se putuje.

"Ukoliko neka država donese zabranu ulaska, u tom slučaju, ako ino-partner obešteti i vrati povraćaj aranžmana, agencije su onda dužne da obeštete naše putnike", objašnjava Vera Božić Trafalt.

U Egiptu, prema podacima Jute, trenutno letuje oko 6.000 srpskih državljana. Oko 55.000 bi letovališta na Crvenom moru moglo da poseti do kraja sezone.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. jul 2019, 10:25) - Маторац [neregistrovani]

Истина

Идите у село и обиђите старе родитеље. Немају они ништа од тога што ћете им послати слику из Хургаде или селфи са пирамидама.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 08:24) - vladan [neregistrovani]

U Hurgadu nikada

Kako su ukusi i zahtevi razliciti!!!!
U Hurgadu, pa u Egipat uopste, vise nikada ne bih isao. Ne znam o kakvoj lepoti pricate ???

(ponedeljak, 22. jul 2019, 08:20) - anonymous [neregistrovani]

Egipat

Zasto bi bilo ko odgovarao za nase ljude koji vrlo dobro znaju sta se desavalo i sta se sada desava u Egiptu? Oni bi da idu da bi platili jeftinije a uzivali ali da neko drugi odgovara za njihovu bezbednost..Svasta!

Ima toliko drugih lepih destinacija, ko izabere zemlje rizika sam i preuzima odgovornost. A rizicnih zemalja ima koliko hocete, u nekom drugom smislu Brazil, Argentina, Kolumbija....

(ponedeljak, 22. jul 2019, 02:01) - anonymous [neregistrovani]

opasnost

Pa naravno da nece narodu da kazu da je opasno oni koji zaradjuju na tome da Srbin tamo gurne glavu u torbu. Nekog drugog ljudi trebaju da pitaju za bezbednost, ne Jutu. A od reci su mnogo bolji pokazatelj dela, a Britis Ervejz i Lufthanza da otkazu letove, to nesto znaci. Neka svako shvati kako hoce, ja ne idem.

(nedelja, 21. jul 2019, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Egipat

U Egipat se putovalo 2009 godine tada je bio hit. Sada nebih otiso nikako vise. Egipat se promenio u veoma losem smeru. Imate Kipar ili Tursku.

(nedelja, 21. jul 2019, 20:32) - Gradjanin Srbije [neregistrovani]

Istina

Svake godine idemo u Hуrgadu na letovanje. Bezbednost i nije vredno pominjanja jer smo se uverili da smo bezbedniji od velikog broja evropskih gradova... Em lepota neopisiva em sigurniji i na kraju jeftinije prodjemo nego u Grcku. A da ne pricamo da idemo na odmor a ne da vodimo racuna o hrani, lezaljkama i sigurnosti...