"Lutajući putnik" živi san svakog Srbina – radi, a odmara se!

Putuje, fotografiše i dobro se provodi. Radne dane proveo je u Brazilu, u Nepalu, na srpskim planinama, u Sahari sa nomadima.

Kao prikovani smo sedeli ispred televizora gledajući "Svet na dlanu" i Slobodana Mićića kako krstari svetom. Onda je došla era pametnih telefona, društvenih mreža, pa je krstarenje svetom postalo zanimanje – travel bloger. 

Jedan najpopularnijih travel blogera kod nas (ako je suditi po broju pratilaca) je Boris Radošević, Instagram zajednici poznatiji kao "Lutajući putnik". Ima 50-ak hiljada pratilaca, fotografije iz različitih krajeva sveta i recept za to kako od putovanja i fotografisanja napraviti posao.

Da li u Srbiji može da se živi od posla travel blogera?

Travel bloger nije zanimanje koje traje godinama unazad u Srbiji, to je mlad poziv, a pre svega ljubav prema tom poslu. Iza te ljubavi treba da postoji upornost, rad i strpljenje. Nije to poziv od kog se očekuju basnoslovne cifre, taj poziv pre svega iziskuje rad, pa shodno tome u početku i ne treba očekivati neki veliki novac. Treba svojim putovanjima i objavama privući paznju, a tek onda se može očekivati finansijska dobit. Dakle, rad i strpljenje, a onda sve dolazi na svoje mesto.

Šta je za tebe posao? Kako izgleda tvoj radni dan?

Jedna od najvećih sreća u životu čoveka je kada radi posao koji voli, a to se ostvarilo u mom slučaju. Koliko god bile duge pripreme, daleka putovanja, osmišljavanje objava, unosnih ponuda firmi i dalje je zadovoljstvo prisutno. Radni dan može da bude naporan i dug, ali uz obostranu ljubav.

Kako uživaš na putovanjima? Da li kada dođeš na neku lokaciju prvo gledaš šta ćeš da fotografišeš, napišeš, pa onda uživaš ili...? Da li, kao u svakom drugom poslu, i u poslu travel blogera postoji ona "tamna strana"?

Upravo tako! To je moj raspored putovanja. Uživanje ostavljam za kraj. Uvek mi je na prvom mestu predivna fotografija i lepa priča.

Moje viđenje te stvari ne sadrži tamnu stranu. Nemam takva iskustva i nadam se da ih neće ni biti. Putovanja, nova poznanstva, druženja ne mogu da sadrže negativnu konotaciju.

Obišao si 40-ak zemalja sveta. Šta te je fasciniralo, ostavilo najjači utisak, a šta te je razočaralo?

Svaka od tih destinacija ima svoje prednosti, različite religije, drugačije predele, a sve to stane u kratku reč: Lepo. Fascinira me pre svega širina ljudskog duha, ma gde na Zemljinoj kugli se čovek nalazio. E sad, fascinira me i tempo Buenos Airesa, pogled sa najvišeg vrha Severne Afrike, uličice Maroka, istorija Rusije, plaže Tajlanda, gejziri sa Islanda, hrana Šri Lanke, toplina Nepala, sibirske noći Kazahstana, vrelina Brazila i lepota moje Srbije. Razočaranje kao osećanje u mom poslu, kao i u životu ne postoji.

Koga ti pratiš od svetskih influensera?

Pratim sva kretanja svih koji se bave ovim lepim poslom. Dopadao mi se način rada pokojnog Antoni Bordena.

Takođe, obišao si i Srbiju prilično. Šta je to što postoji samo u Srbiji? Može li nekoliko travel blogera da promeni sliku srpskog turizma više nego klasične kampanje?

Naše Srbije nema nigde. Sve što su i Bog i priroda mogli da daju čoveku, dali su Srbiji. Toliko lepote na takom malom prostoru Zemljaska kugla nema. Obiđite malu opštinu Despotovac da se uverite koliko lepote može da stane na takom malom prostoru: Manastir Manasija, Resavska pećina, Gospodarev kamen, Vodopadi Veliki Buk i Prskalo, Beljanica .. Znate za ono: Niko nema što Srbija imade.

A što se tiče travel blogera, nadam se da da. Pokušavamo, a u kolikoj meri ćemo uspeti, ostaje da se vidi. Ja sam siguran da ćemo uspeti. I mi, i Srbija to zaslužuju.

Pošto su ti putovanja posao, gde ti ideš na odmor? Kako izgleda tvoj odmor?

Moj odmor je moj rad, a moja putovanja su moja relaksacija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво