Oprez u saobraćaju, broj nesreća vikendom manji ali sa težim posledicama

Bez obzira na godišnje doba i temperaturu, za policiju uvek ima posla. Pred nama je još jedan vikend i veliki broj vozila na putevima a direktor Policije Vladimir Rebić kaže da je vikend specifičan jer tada ima najmanje saobraćajnih nezgoda ali su one sa težim posledicama.

Prema rečima Rebića statistika pokazuje da najviše ljudi gine tokom subote i nedelje zbog frekvencije ali i kretanja teških kamiona pa čak i poljoprivredne mehanizacije na magistralnim putevima što je potpuno neprihvatljivo.

Od nedavno je u funkciji sistem za obaveštavanje vozača putem radio programa u slučaju nezgoda na putu. 

"Sistem je uspostavljen od 1. jula i besprekorno funkcioniše na auto-putu i na Ibarskoj magistrali a nadamo se da ćemo do kraja godine proširiti pokrivenost", rekao je Rebić gostujući u Jutarnjem programu.

Sistem se aktivira u slučaju težih saobraćajnih nesreća i stvaranja dužih kolona i zastoja na putu.

"Vozač u tom trenutku kada se prekida radio program treba pažljivo da sasluša informaciju i uskladi vožnju, napravi odmor ili promeni rutu", objasnio je direktor Policije.

Za prvih 20 dana od kako je sistem uspostavljen poslato je 70 informacija vozačima.

Kada je reč o porodičnom nasilju, gotovo da nema dana bez nekog porodičnog obračuna. Prethodnih godina izmenjen je zakon, pooštrena kaznena politika, uvedene hitne mere protiv nasilnika.

"Imamo izuzetno dobar zakon koji policiji daje veća ovlašćenja ali i obavezu. Mi proaktivno delujemo jer kada utvrdimo rizik od nasilja donosimo neku od mera. Tokom dve godine smo izrekli 54.000 ovih mera a u 3.600 slučajeva ta mera je prekršena", rekao je Rebić.

Samo u ovoj godini 17 žena je stradalo u porodičnom nasilju.

"Od žrtava o kojima pričemo preko 80 odsto nikada nije prijavilo nasilje i to je ono što je problem. Pokušavamno, u saranji sa drugim institucijama i nevladinim sektorom, da promenimo svest i građana i žrtava sa porukom da prijave nasilje", istakao je Rebić.

Često se poslednjih meseci dešavalo da je nasilnik, uprkos zabrani prilaska, uspeo da stigne do žrtve i ubije je.

"U ovom trenutku nemamo rešenje kada lice prekrši izrečenu meru. Žrtva se instruiše da prijavi ako primeti nasilnika u blizini ali mi ne možemo odmah da budemo na licu mesta. Još uvek nemamo mehanizam, bilo bi dobro kada bi policija imala aktuelnu informaciju, onlajn o kretanju osobe sa izrečenom merom zabrane prilaska ali to veoma puno košta", kaže direktor policije.

Poslednji slučaj porodičnog nasilja u Knjaževcu podsetio nas je na još jedan problem. Ubica je koristio automatsku pušku i tereti se, između ostalog, za nedozboljenu proizvodnju, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materijala.

"Imali smo tri kruga legalizacije oružja ali je jedan broj naoružanja i dalje u nelegalnim tokovima. Najčešće je reč o oružju zaostalom iz ratova 90-tih i NATO agresije", rekao je za RTS Vladimir Rebić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво