Zašto turističke agencije aranžmane obračunavaju po najvišem kursu

Cene aranžmana za letovanje, po pravilu, su u evrima. Kada plaćamo, to obavezno bude u dinarima. Istraživali smo zbog čega nam turističke agencije cene aranžmana za putovanja u inostranstvo obračunavaju po najvišem kursu.

Isplanirao je Nenad letovanje i izabrao agenciju kod koje će uplatiti aranžman. Cena je, kao i kod većine, izražena u evrima.

"Kurs evra računat mi je prekjuče u jednoj od beogradskih agencija 120,48 dinara. Ja nisam video menjačnicu niti tabelu gde se prikazuje taj iznos evra u odnosu na dinar, naročito kada u prethodna tri dana u svim medijima imamo da je dinar u odnosu na evro mnogo jači nego u prethodnih nekoliko godina", kaže Nenad Đokić.

Kako aranžman otplaćuje u ratama, još ne zna koliko će ga letovanje od 1.145 evra zaista koštati.

"Pa ne znam, jer nisam isplatio do kraja. Kada budem isplatio onda ću moći da vam kažem tačno koliko je mene taj aranžman koštao, ali negde okvirno gledano taj aranžman će koštati 30-35 evra više, što nije toliko strašno, ali je strašno koliki je broj turista koji će platiti po tih 30-50 evra više", dodao je Nenad.

Zakoni o trgovini i deviznom poslovanju dozvoljavaju agencijama da turističke aranžmane ugovaraju u evrima, ali plaćanje mora biti u dinarima.

"To vam je kao i kada uzimate neki kredit iz banke. Znači mi se na taj način, tom deviznom klauzulom, štitimo od toga da dođe do nekih promena na tržištu novca i da u tom slučaju i mi sa jedne strane i klijenti sa druge strane budu na neki način zaštićeni", objašnjava Andrej Todorović iz "Kontiki travela".

Agencije primenjuju kurs svoje poslovne banke.

"Ono što je važno jeste da mi kao turistička agnecija nakon uplate aranžmana od strane klijenata ta sredstva moramo da konvertujemo u stranu valutu. Banke imaju pravo da takvo poslovanje naplaćuju dodatno turističkim agnecijama, a i samo konvertovanje se vrši po prodajnom kursu", navodi Todorović.

I tako dolazimo do efektivnog prodajnog kursa koji od prodajnog može biti viši i 10 odsto. To je još jedna od provizija od kojih, prema nekim podacima, banke godišnje zarade i do 60 miliona evra.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи