Sporazum Srbije i Makedonije o digitalnoj transformaciji javne uprave

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović i ministar za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije Damjan Mančevski potpisali Sporazum u oblasti digitalne transformacije.

Potpisivanjem sporazuma između Srbije i Severne Makedonije pokrenut je program „Srbija digitalizuje".

Programom "Srbija digitalizuje" Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije kreće u širenje znanja i rešenja iz oblasti digitalizacije javne uprave.

Kako se ističe u saopštenju pres-službe Vlade Srbije, ideja i koncept digitalizacije koju je premijerka Ana Brnabić postavila kao jedan od prioriteta Vlade, a koja je u kratkom periodu od samo dve godine rezultirala različitim rešenjima elektronske uprave, prepoznati su u zemljama regiona, kao efikasno sredstvo za uspostavljanje moderne javne uprave i njene transformacije u efikasan servis građana i privrede.

Saradnja dve zemlje uspostavljena u okviru projekata digitalizacije Zapadnog Balkana, započeta održavanjem Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Skoplju 2018. i Beogradu 2019. godine, posebno u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihovoj primeni u razvoju elektronske uprave.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović istakao je da je razmena znanja, ideja i iskustava, ali i regionalno povezivanje i omogućavanje elektronskih usluga unutar regiona od neprocenjivog značaja za dalji razvoj Zapadnog Balkana.

"U jeku četvrte industrijske revolucije celokupni region ima priliku da ako smo pametni, razumni i posvećeni, nadoknadimo propušteno i bazirajući se na inovacijama, znanju i primeni novih tehnologija stvaramo bolju budućnost", dodao je Jovanović.

Ministar za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije Damjan Mančevski ukazao je da se sporazum se odnosi na razmenu iskustava u vezi sa novom konceptu internet prezentacija vlade i ministarstava, kao i novom dvosmernom načinu komunikacije sa građanima.

Naglasio je da mu je drago što Vlada Severne Makedonije može da upotrebi iskustvo Vlade Srbije, koja je svoju internet prezentaciju unapredila tako da je namenjena dvosmernoj komunikaciji sa građanima, što je osnov za reformu javne uprave za koju se zalažu obe zemlje.

broj komentara 0 pošalji komentar