Ebola – putnici iz rizičnih područja obavezni da se jave na pregled

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da u komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizaciom (SZO) u vezi sa rizikom od širenja ebole u regionu Demokratske Republike Kongo i preduzima sve neophodne mere za sprečavanje eventualnog unosa tog virusa u našu zemlju.

Na osnovu podataka dobijenih od SZO, Ministarstvo zdravlja preporučuje građanima Srbije da se uzdrže od putovanja u zahvaćene zemlje (DR Kongo, Uganda i Ruanda), a ako se vraćaju sa tih područja vraćaju u Srbiju, potrebno je da se odmah jave nadležnom institutu, Zavodu za zaštitu javnog zdravlja, radi zdravstvenog nadzora.

Iz tog resora ukazuju da u ovom trenutku ne postoji opasnost za zdravlje građana Srbije, s tim da Ministarstvo zdravlja u saradnji sa SZO i Evrpski centar za kontrolu bolesti (ECDC) i dalje nastavlja intenzivno praćenje situacije, procenu rizika i shodno tome će odlučiti o potrebi primene novih mera.

Preduzimanje mera za sprečavanje unosa virusa ebole u našu zemlju, inače, između ostalog podrazumeva pojačanu sanitarnu kontrolu na prekograničnim prelazima, pre svega aerodromima i obavezno stavljanje pod zdravstveni nadzor svih osoba koje se vraćaju iz ebolom pogođenih zemalja.

Ministarstvo je od SZO i ECDC je dobilo informaciju prema kojoj je do 16. jula ove godine u DR Kongo, prijavljeno 2.522 slučaja ebola virusne bolesti i da je u navedenom periodu bilo 1.698 umrlih od ove bolesti, te da je obolelo i 136 zdravstvenih radnika, od kojih je 41 umro.

Navedeno je i da se u poslednjih tri nedelje bolest pojavljuje i u oblastima DR Konga, u kojima je do sada nije bilo i da postoji mogućnost širenja na susedne zemlje.

Ministarstvo zdravlja navodi da stalno prati situaciju i u komunikaciji sa SZO, ECDC i Evropskom komisijom koordiniše aktivnosti.

Prema dostupnim podacima, može se reći da je rizik širenja u zahvaćenom regionu veliki (DR Kongo, Uganda i Ruanda), dok je realna procena za region Evrope vrlo mali.

broj komentara 0 pošalji komentar