Visok indeks UV zračenja – za jedne alarm, za druge propaganda

Republički hidrometeorološki zavod je izdao danas upozorenje na visok indeks UV zračenja u većem delu Srbije. Na skali do 11, danas je čak osam. Iako većina stručnjaka tvrdi da je to opasno za zdravlje, ima i onih koji misle suprotno.

Temperatura ne utiče na intenzitet UV zračenja, ali direktna izloženost Suncu, kada je indeks visok, može da bude štetna.

Doktor hemijskih nauka Andrej Šoštarić objašnjava da, prema konvenciji koja je na svetskom nivou usvojena, indeks osam znači da UV zračenje može biti štetno po zdravlje. U skladu s tim su napravljene i preporuke.

Prim. dr Aleksandar Adamović iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti navodi da u periodu od 10 do 17 časova ne bi trebalo izlaziti. Ako se izlazi, treba koristiti garderobu kao najvažniji deo UV zaštite uz sve ostale preparate – kreme, losione itd...

Ipak, neki stručnjaci smatraju da indeks UV zračenja nije adekvatan parametar.

"Indeks je jedan izmišljeni parametar, koji su izmislili ljudi, da bi odredili stanje u atmosferi. Ako je stanje takvo da propušta elektromagnetne talase, onda kažu da propušta UV zračenje. Problem je što ako sa Sunca ne dođe UV zračenje, onda bez obzira na stanje u atmosferi, UV zračenje je na zemlji – 0", kaže diplomirani inženjer elektronike i telekomunikacija Milan Stevančević.

Kaže da je propaganda posvećena "mazalicama" i da je destruktivni parametar za zdravlje ljudi koji treba da iskoriste sunčane dane.

UV zračenje nije isto što i indeks UV zračenja

Treba razlikovati vrednost UV zračenja od indeksa UV zračenja.

Vrednost zavisi od sunčeve energije koja stiže do naših krajeva i uglavnom se ne menja. Na našem području nije naročito visoka. Znatno je viša u blizini Ekvatora.

Indeks UV zračenja označava propusnost sunčeve energije, a to zavisi i od debljine ozonskog omotača. Što je omotač oštećeniji, do nas će dolaziti veća količina energije, koja je za kožu štetnija.

"Intenzitet UV zračenja zavisi od doba godine, nadmorske visine, geografske širine i određenih faktora. Pošto je poznato da je leti Zemlja bliža Suncu, to znači da je intenzitet UV zračenja veći", ukazuje dr Andrej Šoštarić.

Zračenje je veće i ako ste bliže moru, dodaje prim. dr Aleksandar Adamović.

"Ako ste dalje od mora imaćete manje. Ako ste na većoj nadmorskoj visini imaćete veće zračenje jer ste bliže Suncu", rekao je Adamović.

Današnji indeks UV zračenja viši je nego juče i prekjuče, jer nema mnogo oblaka, a porast se očekuje i za vikend.

Ne treba da zbunjuje to što je na mapi sajta Republičkog hidrometeorološkog zavoda obeležen crvenom bojom, jer to nije isto što i meteo-alarm. Ljubičasta je opasnija i znači da je indeks iznad 11. Poređenja radi, u Australiji je trenutno 15.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи