Predstavljen izveštaj Srbije o Agendi 2030 za održivi razvoj

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović predstavila je u Njujorku Prvi dobrovoljni nacionalni izveštaj Srbije o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj. Tom prilikom istakla je da je Srbija ovaj proces shvatila više nego pisanje jednog dokumenta.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović, kao predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, predvodi delegaciju Srbije na četvorodnevnom ministarskom sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju koji se održava od 15. do 18. jula u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Istakla je da centralni deo prvog Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja Srbije čine stavovi mladih i ocena Stalne konferencije gradova i opština, kao svojevrsni jedinstven glas jedinica lokalne samouprave, saopšteno je iz ministarstva.

Tema ovogodišnjeg sastanka je "osnaživanje ljudi i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti", a 47 država članica Ujedinjenih nacija predstaviće svoje Dobrovoljne izveštaje o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj, a među njima po prvi put i Srbija. 

Predsednik Fokus grupe Narodne skupštine Republike Srbije za razvoj kontrolnih mehanizama za proces implementacije i nadzora nad sprovođenjem Ciljeva održivog razvoja Milorad Mijatović osvrnuo se na aktivnosti koje je Narodna skupština sprovela u praćenju sprovođenja ciljeva u poslednje dve godine i najavio buduće aktivnosti. 

"U narednom periodu, predstoje nam dve vrste aktivnosti. Sa jedne strane, to je animiranje javnosti putem sredstava javnog informisanja na nacionalnom i lokalnom nivou, kako bismo ukazali na značaj valjane implementacije Ciljeva održivog razoja (COR). Drugo, planiramo da otpočnemo kampanju po gradovima u Srbiji u kojoj će poslanici razgovarati, pre svega, sa mladima — od obdaništa, osnovnih, srednjih škola i fakulteta o značaju implementacije COR za njihovu budućnost, ali i sa lokalnim organima vlasti, udruženjima građana i medijima. Želja nam je da čujemo i njihove potrebe i ideje, kako da napravimo od Srbije bolje mesto za život," rekao je Mijatović.

Omladinski delegat Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama Tijana Čupić najavila je film o stavovima mladih o COR, vrednovanju napretka u njihovom dostizanju i očekivanjima koje buduće aktivnosti žele da vide u njihovoj primeni koji je napravljen i prikazan u UN u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Srbiji.

Ovogodišnji Politički forum ocenjen je vrlo uspešnim, posebno imajući u vidu da je skup okupio veliki broj visokih zvaničnika. Učešće delegacije Republike Srbije, kao i predstavljanje prvog Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja doprinelo je prepoznatljivosti naše zemlje kao odgovornog partnera, snažno posvećenog implementaciji Agende 2030 o održivom razvoju.

Đukić Dejanović o rodnoj ravnopravnosti u budžetiranju

Ministarka Đukić Dejanović je učestvovala kao jedan od glavnih panelist, na pratećem događaju na marginama Političkog foruma na visokom nivou, u organizaciji Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, na temu rodno odgovornog budžetiranja. 

"Ako bi trebalo da izdvojim nešto po čemu je Srbija u regionu specifična i predstavlja primer dobre prakse to je rodno odgovorno budžetiranje koje smo uveli u javne finansije 2015. godine," navela je ministarka, posebno se osvrćući na indeks rodne ravnopravnosti koji je Srbija uvela 2016. godine kao jedina zemlja van Evropske unije. 

Između dva izveštajna perioda napravljen je veći pomak u poređenju sa evropskim prosekom, tako da je ovaj indeks u 2018. godini iznosio 55,8 poena. 

"Cilj nam je da se rodna ravnopravnost u našoj zemlji i dalje unapređuje, posebno kada je u pitanju segment rada, odnosno nejednakih zarada za isti rad i vremena, jer briga o porodici, deci i bolesnom članu porodice najčešće uglavnom pada na žene", zaključila je ministarka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво