Plaketa kralja Aleksandra – svedočanstvo o prijateljstvu francuskog i srpskog naroda

Radovan Maksimović iz Zaakute kod Kraljeva poseduje zlatnu plaketu koju su dobijali francuski državljani, pre svega učenici i studenti koji su pomagali srpskom narodu u Prvom svetskom ratu. Plaketa iz 1916. svedoči o srpsko-francuskom prijateljstvu začetom u najtežim godinama rata.

Zajedno sa znamenjima učesnika balkanskih i Prvog svetskog rata, kaplara Milovana Maksimovića iz Zakute kod Kraljeva, među kojima su dva ordena za hrabrost i jedan za dobrog strelca, nalazi se i zlatna plaketa sa likovima kraljeva Aleksandra i Petra, ispisana na francuskom jeziku. Ordenjima svog dede ovu plaketu pridodao je unuk Radovan Maksimović.

"Pobeda srpskog naroda", pročitao je sa plakete Radovan Maksimović.

Radovan je plaketu dobio od Parižanina koji je za vreme rata, još kao dete, prikupljao pomoć za narod u Srbiji, odnosno srpsku decu u izbeglištvu.

"On je meni poklonio kada je čuo da sam Srbin. On je želeo da mi dâ. Da pokloni. Kaže, više će tebi da vredi u Srbiji nego meni ovde u Francuskoj", ispričao je Maksimović.

Narodni muzej u Kraljevu čuva nekoliko zlatnih i srebrnih plaketa u svojoj zbirci.

Kustos Dragan Drašković objašnjava da su na Dan Srbije u Francuskoj, od 1916. godine, učenici sakupljali pomoć u školama i slali deci u Srbiji. Za te zasluge, mnoge od njih kralj Aleksandar odlikovao je plaketama.

"Kralj Aleksandar je hteo da učvrsti to prijateljstvo. I Prvi svetski rat je učvrstio to prijateljstvo između dva naroda. Jedan od načina bio je i deljenje ovih spomenica, odnosno sećanje na taj dan Srbije u Francuskoj", kazao je Drašković.

Radovan, nažalost, nikada nije uspeo da sazna ime Francuza koji mu je poklonio zlatnu plaketu. Ipak, obećanje da će je čuvati kao i ordenje svoga dede - ispunio je.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво