Poverenica osudila Šešeljeve komentare o novinarki "Danasa"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila, kako je navela, mizogine, seksističke i krajnje uvredljive komentare koje je narodni poslanik Vojislav Šešelj uputio novinarki lista "Danas".

"Nedopustivo je i zakonom zabranjeno da diskriminatorni stavovi, vređanje i omalovažavanja na osnovu izgleda, zdravstvenog stanja ili bilo kog drugog ličnog svojstva, budu dominanatan način iznošenja drugačijih političkih stavova u našem javnom prostoru. Posebno kada su u pitanju narodni poslanici ili bilo koji drugi nosioci javne funkcije", upozorila je Jankovićeva.

Istovremeno je osudila uvrede u tekstovima i na fotografijama koje su objavljene na internet stranici "valjevskapodvala.com", a koje su upućene novinarki i urednici portala "kolubarske.rs", i očekuje da nadležni organi hitno utvrde ko stoji iza ovih sadržaja. 

Jankovićeva ističe da su ovi slučajevi drastičan pokazatelj kako ovakva nedopustiva komunikacija postaje uobičajena praksa koja se toleriše i podrazumeva, posebno u obračunu sa ženama na javnoj sceni, ali da toga nisu pošteđeni ni muškarci, što treba sve da nas zabrine.

"Ovakve pojave moraju da naiđu na najširu osudu javnosti, a nadležni moraju efikasno da reaguju i sankcionišu svaki sličan istup, jer je to način da se stane na put gotovo svakodnevnom verbalnom nasilju", navela je poverenica u izjavi dostavljenoj medijima.

Izjave Šešelja i novinara portala "valjevskapodvala.com" 

Vojislav Šešelj je na sednici Narodne skupštine pomenuo tekst Snežane Čongradin u listu "Danas" u kojem je, kako kaže, napisala da je ona novinarka u državi koja je počinila genocid i sa time se nije suočila.

Šešelj je, govoreći o tome, izneo i niz kvalifikacija na račun fizičkog izgleda Čongradin, a potom naveo da bi one koji tako govore "poslao u zatvor na 20 godina", pa da "onda od njih prave opozicione lidere". 

Što se tiče izjava o novinarki portala "kolubarske.rs" Dariji Ranković, NUNS je u saopštenju naveo da je portal "valjevskapodvala.com" u dva teksta, uz fotomontaže, vređao Rankovićevu na beskrupulozan način i optužio da ruši lokalnu vlast.

Navodi se da je to samo nastavak niza difamatorskih tekstova protiv nje objavljenih na tom i portalu "Kolubarski info", kao i u prilozima Radio Valjeva.

Zbog uvreda izrečenih u programu Radio Valjeva ona je 2017. godine podnela tužbu protiv tog medija i njegovog urednika Zorana Majdaka, ali do danas nema sudskog epiloga, jer se tuženi nisu pojavili ni na jednom od pet zakazanih ročišta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво