Brnabićeva pozvala novinarska udruženja da daju primedbe

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zatražila je od novinarskih udruženja i članova Radne grupe za izradu Medijske strategije da do kraja meseca iznesu sve svoje primedbe na nacrt tog dokumenta, naveo je UNS.

Nacrt je nakon javne rasprave upućen 17. maja Evropskoj komisiji, čije se mišljenje očekuje do kraja jula ove godine, navodi se u pismu medijskim i novinarskim udruženjima i članovima Radne grupe za izradu Medijske strategije.

U pismu se traži da zbog "činjenice da su pojedini članovi Radne grupe izrazili zabrinutost zbog određenih izmena u nacrtu dokumenta" novinarska i medijska udruženja i članovi Radne grupe ukažu na osnovne nedostatke ovog dokumenta.

"Ideja je da, sa svojim timom, u potpunosti razumem koje su vaše najveće zamerke, kako bismo ubrzali dalji rad nakon dobijenog mišljenja Evropske komisije", navodi u pismu Brnabićeva.

Premijerka je u dopisu istakla da Medijska strategija neće biti upućena vladi na usvajanje dok sa tekstom ne budu upoznati članovi Radne grupe i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, kao i da je ovaj proces važan za evropske integracije i jačanje demokratskog potencijala srpskog društva.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je nakon objavljivanja Nacrta strategije u pismu Ani Brnabić istaklo da je strateški dokument pretrpeo značajne izmene, a da o tome Radna grupa za njegovu izradu nije informisana.

UNS je u pismu izrazio zabrinutost jer se u dokumentu umesto Saveta za štampu pominje "samoregulatorno telo", iako Savet za štampu postoji deset godina i afirmisao se kao istitucija koja prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima i rešava žalbe pojedinaca i institucija na sadržaje štampanih medija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво