Ovo je najposećenija manifestacija u Srbiji nakon Egzita i Guče

Kosidba na Rajcu je treća po posećenosti manifestacija u Srbiji, odmah iza Egzita i Sabora u Guči. Takmičenje najboljih kosaca u regionu održano je uz veliki broj posetilaca, uprkos kiši i hladnom vremenu, na planini blizu Ljiga. Zlatnu kosu osvojio je Vuk Vučković iz Preljine.

Kosidba na Rajcu i danas je podsetila na doba kada je moba sazivana da bi se pokosile planinske livade. Slikovit prikaz srpske tradicije na Rajac privlači sve generacije.

"Kosidba mi se dopada zato što pokazuje da i dalje čuvamo tradiciju. Zato mi je drago da se ovo i dalje održava, jako me raduje da vidim ovoliki broj ljudi", rekla je devojka, dok je za jednog penzionera svake godine sve lepše.

Veštinu i snagu, ovaj put po kiši, isprobalo je dvadesetak kosaca, višestrukih pobednika najvećih kosidbi u regionu.

"Kiša, kaže se, kosi se za rose, kiša dobro dođe, ali samo da ne pokisnemo, za kositi je dobra kiša a za leđa nije baš dobra", kaže Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Zabeležen je i rekord. Radoš Kotlaja iz Pljevalja jednim zamahom pokosio je širinu šest metara.

"Bitno je da imaš dobar materijal, pribor za košenje. Treba snaga, treba žilavost, upornost jaka", kaže Radoš Kotlaja iz Pljevlja.

Opština Ljig pridaje poseban značaj rajačkoj kosidbi.

Predsednik Turističke organizacije Ljig Vladan Ivanović kaže da Kosidba na Rajcu već 50 godina dovodi posetioce na samu manifestaciju.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući toj manifestaciji tokom cele godine se pune kapaciteti ne samo opštine Ljig, nego i okolnih opština.

Za tri dana manifestacije, Rajac je posetilo oko 50.000 gostiju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво