Otvoren hotel "Rajska banja" u Banjskoj – nova era za privredu KiM

U okviru kompleksa Rajske banje u Banjskoj otvoren je hotel "Rajska banja", a vrpcu su presekli direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević.

Dirktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je poručio da se u narednih nekoliko meseci sa ovakvim projektima ući u svaku srpsku sredinu na KiM, što je, kako je naveo, okosnica plana predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Đurić je rekao da to znači da će se do kraja godine sa 300 razvojnih projekata doći do ključnog pomaka u razvoju srpskih sredina na KiM.

Prema njegovim rečima, pravi odgovor na sve izazove sa kojima se suočavaju Srbi na severu KiM je podrška ekonomskom, privrednom razvoju, razvoju svakog kraja u kojem Srbi žive.

"Nemamo iluzije koliko je teška situacija u kojoj se sada nalazimo i verovatno u nadolazećem periodu, ali smo rešeni da istrajemo i da se na ovaj način borimo. Naš narod će ovde ostati i opstati ukoliko bude ekonomske perspektive, stalnih i snažnih signala da će se ovaj kraj razvijati, a zahvaljujući planu predsednika u svakom srpskom selu i varošici jedan ili više od 300 projekata biće realizovan", istakao je direktor vladine Kancelarije.

Poručio je da će Srbija nastaviti da podržava srpski narod na KiM, a predstavnike Srba iz južne pokrajine pozvao je da prenesu narodu u svakom kraju gde žive na Kosmetu da nema odustajanja i dizanja ruku od bilo čega.

"Borićemo se za svaki naš dom, svako naše ognjište na Kosovu i Metohiji da se ne ugasi, za svaku našu školu, za svaku našu bolnicu i uz Božiju pomoć da dočekamo mnogo, mnogo bolja vremena", istakao je Đurić. 

Zadržati mlade u Banjskoj

Predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da je Rajska banja drugi veliki infrastrukturni objekat u toj opštini čiju je izgradnju finansirala Vlada Srbije preko Kancelarije za KiM.

Najvažniji cilj izgradnje banje u Banjskoj, kako je naveo Todosijević, je održivi opstanak mladih ljudi na tim prostorima.

"Cilj je da zadržimo mlade ljude, da zadržimo ljude sa porodicama tu i da škola u Banjskoj i dalje radi", poručio je predsednik opštine Zvečan.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković naveo je da se u opštinu Zvečan dosta ulagalo u proteklih nekoliko godina.

Kako je naveo izgrađen je Vodovod, lokalna kanalizaciona mreža, sređen uži centar grada, zbrinuto je preko 74 porodice, a u toku je završetak radova na regionalnoj deponiji, kao i početak radova na izgradnji omladinskog centra.

Janković je naveo da im je cilj da zaposle još novih radnika u narednom periodu, kao i da je sve do sada urađeno samo mali deo onoga što planiraju u budućnosti.

"Iza nas je težak period, ali pred nama je verovatno još teži. Svaki novi dan predstavlja novu borbu za nas na KiM. Danas je još jedan dan opštine Zvečan, što znači da smo se izborili za još jednu godinu opstanka. Svaka nova proslava dana predstavljaće još jednu novu godinu borbe i našeg opstanka", rekao je Janković.

Svečana sednica je počela izvođenjem himne "Bože pravde", a prisustvovali su i predstavnici drugih srpskih sredina na KiM, politički predstavnici Srba iz južne pokrajine, kao i predstavnici opština iz centralne Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, građani.

"Velnes i spa centar u Rajskoj banji – nova era za privredu KiM"

Novoizgrađeni kompleks, pored hotela, sadrži prostorije u kojima će se pružati medicinske usluge, otvorene i zatvorene bazene za kupanje sa termalnom vodom koja će i zimi i leti imati oko 36 stepeni, a koju će i gosti hotela moći da koriste u apartmanima, spa i vizitorski centar.

Trenutni smeštajni kapaciteti u banji su 14 apartmana, od kojih su dva posebno opremljena za osobe sa invaliditetom, a plan je da se izgradi i stacionarni deo sa kojim će se u potpunosti zaokružiti banjsko-lečilišni turizam u Banjskoj.

Banja u Banjskoj nekada je bila poznato lečilište zbog dobre termalne vode, koja pomaže pri lečenju reumatskih i kožnih bolesti i steriliteta kod žena.

U blizini banje se nalazi i manastir Banjska iz 14. veka, zadužbina kralja Milutina, a jedan od ciljeva je i da turisti koji iz celog sveta dolaze da posete tu svetinju Srpske pravoslavne crkve, zadrže se u banji, odnosno da se spoji verski i banjski turizam.

Jedna od specifičnosti lečilišno-rekreativnog kompleksa u banji, kako je rekao direktor banje u izgradnji Aleksandar Zlatković, je toplotna pumpa u koju dolaze termalne vode, koja je specijalno dizajnirana za tu banju.

Kako je naveo Zlatković, toplotnim sistemom će se temperatura vode, koja je izvorno 55 stepeni, regulisati prema potrebi, a prebacivanjem toplotnog kapaciteta dobiće se i veliki stepen iskorišćenosti energije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво