I beskućnici treba da izvade ličnu kartu, adresu dele na papiru

Većina beskućnika u Beogradu nije registrovana, jer nisu zatražili pomoć na koju imaju pravo. Tokom prošle godine Gradskom centru za socijalni rad javilo se samo 175 beskućnika za pomoć.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu u Beogradu Nataša Stanisavljević kaže da Prihvatilište za odrasla i stara lica ima 113 korisnika, što je jedini relevantan podatak o broju beskućnika.

Ističe da nema porasta novih zahteva za smeštajem, što je i uobičajeno leti.

Kako bi mogli da ostvare svoja prava, beskućnici treba da izvade dokumenta, na šta Stanisavljevićeva i apeluje.

"Neverovatno je da ima ljudi bez dokumenata. Zakon o prebivalištu i boravištu, član 11, navodi da se možete prijaviti na adresu centra za socijalni rad. Odlaskom u MUP, saradnjom s centrom, dobijate ličnu kartu", rekla je Nataša Stanisavljević.

Sa ličnom kartom se ulazi u sistem socijalne zaštite, stiče pravo na jednokratnu pomoć, na socijalnu pomoć države koja se dobija svaki mesec, na narodnu kuhinju, smeštaj u ustanovama socijalne zaštite.

"Najvažnije, dobijate priliku za zapošljavanje, za socijalni stan. Imamo razvijene usluge socijalne zaštite, ali moraju da se prijave i registruju", rekla je Stanisavljevićeva i poručila da nije sramota tražiti pomoć.

Pomoć žiteljima na levoj obali Dunava

Žitelji naselja Kotež, Krnjača, Ovča, Borča i Padinska Skela na levoj obali Dunava u sredu su dobili novčanu pomoć zbog nevremena koje im je nanelo materijalnu štetu 23. juna.

Stanisavljevićeva je rekla da su sve gradske službe na terenu i da su posledice donekle sanirane, a život se vraća u normalu.

Podseća i da je potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom o izgradnji kanalizacione mreže, kako se ne bi ponovila ova situacija.

Građani su radnicima gradskog centra za socijalni rad mogli za pomoć da se prijave na punktovima koji su bili otvoreni u tim naseljima. Nakon toga su na teren izlazile opštinske komisije i popisivale štetu.

Pomoć je iznosila od jedne do tri prosečne zarade u Beogradu (prosečna zarada iznosi 67.847 dinara). Primljena su 953 zahteva.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 12. jul 2019, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

Glupost

Zato što država nema para da otkupi kuće za te ljude ali ima para da razbacuje za funkcionere koji su ceo život na grbači naroda.

(petak, 12. jul 2019, 09:32) - anonymous [neregistrovani]

birokrate

U Srbiji ima na desetine hiljada napustenih seoskih imanja i kuca.Ako je u Beogradu samo oko 100 beskucnika, zasto drzava za minimalan novac ne otkupi ta napustena imanja i kuce, i obezbedi tim mucenicima beskucnicima mogucnost da imaju krov nad glavom i da normalno zive od poljoprivrede.Zasto je to tako tesko i nemoguce uciniti?Ili je u pitanju birokratska nezainteresovanost, a mozda i nasa poslovicna birokratska neorganizovanost.