Hiljadu sela nema prodavnicu, 500 nema ni asfaltirani put

Zaustavljanje odumiranja sela i dobar život mladih od poljoprivrede, koja se temelji na zadrugama je teška ali ne i nemoguća misija rečeno je na sastanku ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i predstavnika 16 regionalnih razvojnih agencija. Očekuje se izrada strategije na osnovu koje će od vlade tražiti novac za ekonomsko oživljavanje ruralnih područja.

Srbija ima 570 hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava a samo 40 hiljada vode ljudi mlađi od 40 godina. Kako bi ostali na svojim imanjima, a poneki se možda i vratili na njih, vladi će predložiti mere za ekonomski napredak.

"Tu nam je ideja da slobodnu državnu zemlju ustupimo tim mladim poljoprivrednicima na korišćenje bez nadoknade po strogo utvrđenim principima, na način na koji danas to adekvatni pristup nauci, tehnici i znanju zahteva", rekao je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Srbija godišnje izgubi 36 hiljada stanovnika dok Beograd ove godine ima 15 hiljada žitelja više. Novi Sad četiri, a Niš dve hiljade. Ceh takvih migracija plaćaju ruralna područja.

"Mi danas imamo oko 4.700 naselja, nemamo ni jedno selo po ustavu. Imamo 1.200 sela koja će nestati u naredih 10 do 15 godina. Znači svako četvrto. U 86 posto sela opada broj stanovnika", ističe Branislav Gulan iz SANU.

Hiljadu sela nema prodavnicu a 500 nema ni asfaltirani put. U 150.000 kuća niko ne živi. Ipak ohrabruje podatak da su od početka kampanje "500 zadruga za 500 sela" osnovane 474 zadruge.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 12. jul 2019, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

Ipak tragicno

Ima li necega crnjeg od ovoga ? Nema tu boga oca koji moze da zatrpa ove tragicne podatke. I tu mi zivimo....mislim na drzavu.

(petak, 12. jul 2019, 08:46) - anonymous iz ns [neregistrovani]

Evropska Srbija u 21. veku

** Хиљаду села нема продавницу, 500 нема ни асфалтирани пут **
- A od oslobodjenja od okupatora je proslo 70-ak godina...

(petak, 12. jul 2019, 08:17) - anonymous from bg [neregistrovani]

Od oslobodjenja su prosle 74 godine ...

"..Хиљаду села нема продавницу а 500 нема ни асфалтирани пут..."
- Fantasticni podaci !!
- Posle 74 godine od oslobodjenja zemlje ima mesta bez normalnog puta i prodavnica !!

(petak, 12. jul 2019, 07:32) - anonymous [neregistrovani]

nema

nema tu povratka pa i da svako selo dobije aerodrom
samo ce brze i preostali da odu

(četvrtak, 11. jul 2019, 21:57) - anonymous [neregistrovani]

E

Sto da ostanu i rade za dzabe. Ni puta,ni prodavnice, ni škole,ni ambulante, niti zarade. Država uvozi jeftinu hranu, beli luk iz Kine, uskoro i GMO, meso iz Argentine staro po 20 godina

(četvrtak, 11. jul 2019, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

Iseljavanje

Sve ovo je utopija. Broj stanovnika se neminovno smanjuje a još više će, jer se stanovništvo seli u gradove a dobro je poznato da su šanse za povećanje nataliteta u gradu još manje nego na selu. Troškovi infrastrukture u gradovima su manji, što je dobro, a poljoprivredom će se baviti mali procenat stanovništva u bogatijim selima, ostala sela i imanja u ruralnim krajevima će zapusteti i postati šuma i šipražje. Broj stanovnika u Srbiji je odavno pao ispod 7 miliona a iseljavanje će još više podstaći eventualni ulazak u EU.