Među žrtvama nema naših turista, povređeno šest državljana Srbije

Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić potvrdila je za RTS da među stradalima u nevremenu na Halkidikiju nema turista iz Srbije. Lakše je povređeno šest državljana Srbije. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da su svi povređeni zbrinuti i da niko nije životno ugrožen.

Dragana Glišić je rekla da su u bolnici u Nea Mudanji potvrdili da su srpski turisti lakše povređeni i da nisu zadržani na bolničkom lečenju.

Grčki mediji preneli su da je trinaestogodišnja devojčica iz Srbije povređena i prebačena u bolnicu "Genimatas" u Solunu. Glišićeva je rekla da devojčica nije životno ugrožena. Njen otac se javio konzulatu i rekao da je devojčica dobro i da planiraju što pre da krenu u Srbiju.   

Kako je istakla, uspostavljena je struja i telefonske veze koje su bile u prekidu na Halkidikiju. 

Prethodno je istakla da niko od naših državljana nije tražio pomoć Konzulata u Solunu, ali da u nekim delovima pogođenim olujom nema struje i interneta i da su veze u prekidu.

Ukazala je da je najveći udar nevremena bio na potezu Nea Mudanja–Nea Kalikratija–Nea Plogita–Nea Plaja. I Kasandra, takozvani 'prvi prst' na Halkidikiju je pogođen, odnosno mesto Nea Potidea, pogođen je i 'drugi prst' Sitonija–Neos Marmaras i Nikiti gde je nevreme bilo manjeg intenziteta.

Navela je da je grčki ministar unutrašnjih poslova u Neo Mudanji pa pretpostavlja da je tamo bila najteža situacija.

Ukazala je da je bilo veliko nevreme i da je vetar duvao 100 kilometara na sat i istakla da su sve službe na terenu, a da je dobra informacija da se vreme stabilizovalo.

Dodala je da najavljuju još jedno nevreme manjeg inteziteta večeras, kao i da će pratiti čitavu situaciju.

Lončar: Nema životno ugroženih državljana Srbije

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da je šest državljana Srbije povređeno u nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, ističući da su svi zbrinuti i da niko nije životno ugrožen.

Ministar Lončar je rekao da je ponuđena pomoć našim građanima ako neko od njih odluči da se ranije vrati.

"Povređeno je šestoro naših građana u Grčkoj, oni su svi zbrinuti. Sve vreme smo u kontaktu sa predstavnicima naše ambasade i konzulata u Atini i Solunu. Kao ministarstvo zdravlja ponudili smo pomoć grčkom ministarstvu zdravlja, a ako bude bilo potrebe da se neko od naših građana vrati u Beograd, organizovali smo sve da možemo da odemo po njih", rekao je Lončar uz molbu da se ne širi panika.

I za večeras je najavljeno nevreme, ali ne takvog intenziteta kao u sredu uveče. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 11. jul 2019, 13:43) - Bob [neregistrovani]

Pomoc

Treba pruziti pomoc bratskom narodu Grcke.