Majstor Uroš daje novi život starom drvetu

Retki su majstori koji su posvećeni gradnji novih objekata po uzoru na one od pre jednog veka i koji koriste isključivo materijal za reciklažu. Uroš Studen, pukovnik u penziji, na Kosovu i Metohiji, u Gračanici, radi na objektu koji izgledom podseća na one iz prve polovine prošlog veka.

Kako u gradnji objekata zadržati starinu i autentični izgled prošlih vremena – to zna Uroš Studen. Zatekli smo ga na poslu, radi na zaštitnoj ogradi na stepenicama u etno-restoranu u Gračanici. Šest godina je posvećen poslu u centralnom delu Kosova.

"Ovo je sve urađeno od ambara, starih ambara i starih objekata, od koševa što kažu. Materijal je ugavnom hrast, odnosno cer, tvrdo drvo koje postoji na ovim prostorima i na području Kosova", objašnjava Uroš Studen i dodaje da trenutno radi sa drvetom starim 70-80 godina.

A drvo, kaže majstor Uroš, što je starije to je stabilnije i ne pomera se. Prosušeno je. Vrata na ulazu u restoran teška su 300 kilograma.

"Nastojim da bude sve originalno i ništa moderno, ništa novo ne ubacujem, da se zadrži ta jedna starina i izgled etno-retorana, odnosno objekata i kuća kakve su nekada bile i kako se nakada živelo", dodaje majstor Uroš.

Vlasnik etno-restorana u Gračanici kaže da je slučajno pronašao majstora Uroša i nije pogrešio što ga je angažovao.

"Drvo je svuda njegovo, kamin je njegov, ulazna vrata, izlazna vrata. Sve što vidite od drveta sve je njegovo, njegovih ruku delo", ističe vlasnik objekta Miodrag Nikolić.

Majstor Uroš je sklonost prema građevinarstvu nasledio od oca. Retko ističe da je bio pilot u bivšoj Jugoslaviji i da je upravljao mlaznim borbenim avionima. Tokom rata devedesetih godina mogao je da izgubi život.

"Tada sam leteo 'jastrebom' avionom sa Udbine iz Krajine i F-16 američki me raketirao, ali uspeo sam se katapultirati. Praktično sam prošao bez povreda", navodi Uroš Studen.

Uroš se priseća da je tokom rata bilo najteže kada su mladi ljudi gubili živote. Sve, kaže, može da se nadoknadi, ali život mlade osobe ne može. Porodica mu je raseljena na sve strane – u Beogradu, Italiji, Australiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво