Đorđević: Nacionalna strategija o starenju, vrtići pored gerontoloških centara

U Beogradu se 78 odsto starijih građana oseća bezbedno u kraju u kojem živi, ali istovremeno ukazuju da je na ulicama prestonice potrebno da bude više policajaca, naročito komunalnih, pokazao je projekat "Grad prijatelj starih" koji je predstavljen u Starom dvoru. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da bi vrtiću ubuduće mogli da buu građeni pored gerontoloških centara.

"Grad prijatelj starih" je projekat koje je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a cilj je bio da se ispita prilagođenost Beograda potrebama starih sugrađana.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, rekao je da ti rezultati mogu biti značajni za novu Nacionalnu strategiju o starenju, koja je u planu.

Đorđević je dodao da bi u sklopu koraka za poboljšanje kvaliteta života starijih osoba, vrtići ubuduće mogli da budu izgrađeni pored gerontoloških centara.

"Oni bi bili odvojeni fizički, ali bi mogli da budu veoma blizu gerontoloških centara jer smo videli primer dobre prakse koji postiji za sada samo u jednoj zemlji koji pokazuje dobre rezultate gde su mladi upućeni na najstarije, a najstariji se druže sa najmlađima i to pomaže i jednima i drugima", rekao je Đorđević.

Prema istraživanjima, stariji od 65 godina čine petinu našeg stanovništva, dok je prosečna starost 43,2 godine.

broj komentara 0 pošalji komentar