Dragocen nam je svaki bračni par i svaka beba

U okviru novog investicionog ciklusa koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, oko 400 miliona evra biće uloženo u izgradnju 50.000 stanova za mlade bračne parove, navodi za RTS Slavica Đukić Dejanović, ministarka za populacionu politiku.

Slavica Đukić Dejanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da za stanove mogu konkurisati mladi bračni parovi ispod 35 godina starosti.

"Sigurno da je ovo jedna od mera koja će obradovati sve one koje planiraju partnerstvo i porodični život. Ako su mladoženja i nevesta ispod 35 godina smatra se da se radi o mladom bračnim parom. Ipak, dragocen nam je svaki bračni par kao što nam je dragocena svaka novorođena beba", navodi Đukić Dejanovićeva. 

Dodaje da će za stanove moći da konkurišu i bračni parovi koji imaju više od 35 godina.

"I parovi koji imaju više od 35 godina moći će da konkurišu za stanove, ali je vrlo verovatno da će prvo sklapanje braka i bračni parovi do 35 godina biti prioriteti, statistika je dala taj limit, ali sigurno da će se napraviti jedan sistem vrednosti koji će dati šansu parovima iznad 35 godina jer ne smemo da ih zaboravimo, jer to bi bila jedna vrsta diskriminacije", objašnjava ministarka.

Dodaje da podaci iz 2011. pokazuju da 60 odsto parova nema rešeno stambeno pitanje.

"Mi ćemo nove podatke imati 2021. kad budemo imali nov popis, ali sada procenjujemo da se situacija nije bitno promenila. Mladi odlaze, ali ipak je povećan broj sklopljenih brakova za 0,8 odsto, tako da očekujemo da će broj parova biti sličan", objašnjava ministarka.

Dodaje da je posle mnogo godina minusa u 2019. povećan broj novorođenih beba.

"Istina je da je u prvih pet meseci ove godine rođeno 835 beba više nego prošle godine i ti mali pomaci nas vrlo raduju, ali treba sačekati kraj godine kako bismo videli gde smo na godišnjem nivou. Istina je takođe da se broj sklopljenih brakova povećao za 0,8 odsto, što je takođe povoljan trend. Tako da nam se čini da ima razloga da razmišljamo da će u narednom periodu ako se nastavi takav trend biti nešto boljih demografskih parametara", objašnjava Đukić Dejanovićeva.

Dodaje da je pozitivan prirodan priraštaj bio samo u šest opština – u Preševu, Bujanovcu, Novom Pazaru, Tutinu, Novom Sadu i na Zvezdari.

"U tim opštinama smo na nivou očekivanog, a na ostalim mestima još nije dobro. Cela Srbija je u potrebi da na najrazličitije načine podstakne mlade ljude da razmišljaju o proširenju svojih porodica", ističe ministarka.

Dodaje da je tu najbitnija sinergija različitih mera – državnih i lokalnih.

"I zbog toga mi nepovratna sredstva dajemo jedinicama lokalne samouprave. One apliciraju sa određenim programima npr. u prethodne dve godine adaptirali smo 42 kuće uglavnom u Zajačaru, Somboru, Odžacima, tamo gde su jedinice lokalne samouprave ocenjivale da je to prioritetni problem. Negde su naše mere išle da kupimo poljoprivrednim domaćinstvim alatke za rad, negde su išle da stimulišemo startapere da počnu da rade", objašnjava Đukić Dejanovićeva. 

Govoreći o problemima sa kojima se susreću majke sa porodiljskog odsustva, ministarka navodi da postoji niz mogućnosti koje roditelji mogu da koriste.

Kao primer tih mogućnosti navodi da do treće godine deteta jedan od roditelja ne može da radi popodnevnu ili noćnu smenu, ako za to ne dâ saglasnost, zatim postoji mogućnost rada od kuće, da se ne radi puno radno vreme, da radno vreme ne mora biti fiksno, da se bira smena, posebno za roditelje koji imaju decu od sedam do deset godina.

"Država će poslodavce stimulisati i podsticati da koriste zakonske olakšice za svoje zaposlene", poručila je ministarka.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 09. jul 2019, 11:39) - Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar za stanove

Jbg. imam 42 god.,prestario sam...

(utorak, 09. jul 2019, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

Predlog

Podstaknite buduce roditelje merama koje nisu direktno finansijske, jer ce to smanjiti zloupotrebe. Ako biste obezbedili da skolovanje bude skroz besplatno, knjige, dodat i tecajevi, ekskurzije, pa zatim da sportovi budu dotirani ili besplatni... Em ce deca biti zdravija i obrazovanija, em ce roditeljima to biti finansijski lakse.

(utorak, 09. jul 2019, 11:01) - radovan [neregistrovani]

obmana

proverite koliko mlada majka. Kristina Lazovic ,kragujevac sada dobija na porodiljskom,pre par meseci 30 hiljada sada po novom 10 hiljada.zivi u 20 kvadrata. Osoba Slavica Djukic brine o nama a njena porodica u to ne veruje i u Portugaliji je.

(utorak, 09. jul 2019, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

Da da

A najdrazi oni koji odlaze jer ovde nemaju nista. Jedno se prica a znamo svi kako se radi.

(utorak, 09. jul 2019, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

Stanovi za mlade

400 miliona deliti na 50 hiljda stanova daje računicu od 8000 €.
Pitanje koliki su to stanovi,od čega su sagrađeni i koliko će na kraju mlade koštati taj stan.
Da smo jeftina radna snaga da,građevinski materijal tu i tamo ali svota od 8000 € za izgradnju solidnog stana apsolutno je preniska..

(utorak, 09. jul 2019, 09:53) - anonymous x3 [neregistrovani]

laž

Naravno da laže.... i svi lažu... mi se 22 godine mučimo u 36kv sa troje dece i..... ništa.