Vojvođanski kosci čuvaju stare običaje

Širenjem moderne tehnologije u poljoprivredi, mobe, srpovi i kose su nestali sa njiva. Običaji se u Vojvodini, međutim, ne zaboravljaju - već čuvaju i prenose na mlađe naraštaje.

U Mužlji pored Zrenjanina održana je po trideset šesti put manifestacija "Žetalački dani", a sve u slavu novog žita i hleba. Kao i ranijih godina veštinu u ovom poslu oprobali su žeteoci iz Mađarske, Rumunije, Slovenije i Srbije.

"Mi nastavljamo da negujemo i na neki način da sačuvamo običaje", kaže Jožef Dabo iz Mužlje.

Navodi da se seća još kao dete pre četrdesetak godina da se isto radilo na mužljanskim njivama.

"I na mužljanskim ritovima, to pokušavamo da spasimo od zaborava, pokušavamo na neki način da dočaramo sve ono što je krasilo žetvu i košenje", ističe Dabo.

Žetalački dani poznati su i po bogatom žetalačkom doručku, jer sve ekipe na taj način podsećaju, kulinarske tradicije iz mesta odakle dolaze.

Joca Vuković iz Družijance kaže da je spremila slaninu od mangulice. "Domaća mangulica slanina, krompir, luk, pekmez, hleb, kiseline, sve je to domaće", dodaje Vuković.

Među desetinama kosaca umeće u ovoj staroj drevnoj veštini pokazala je i jedna dama.

"Ja sam od malih nogu učila da kosim. mene je ,Dok sam bila mala, išla sam u njivu. Iimala sam malu kosicu i otac mi je pokazao kako da kosim", opisuje Dorina Gombar.

I baš kao nekada, kada se u ovo doba godine odlazilo u žetvu sa mobama i pesmom i tako završavao žetalački dan, tako je bilo i ovaj put. Sledeći susret je zakazan već u narednu subotu u Tavankutu kod Subotice.

broj komentara 0 pošalji komentar