Kuburović: Imamo istu regulativu kao i najmodernije države Evrope

Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti omogućio je da Srbija danas ima u potpunosti istu pravnu regulativu kao i najmodernije države Evrope, istakla je ministarka pravde Nela Kuburović na konferenciji o zaštiti podataka o ličnosti koju je organizovao Savet stranih investitora.

Ministarka pravde je dodala da je taj zakon dobio pozitivnu ocenu od strane Evropske komisije i da je potpuno usklađen sa evropskim direktivama u oblasti zaštite podataka o ličnosti, saopštilo je Ministarstvo pravde. 

"Naš zakon apsolutno smo uskladili sa pripisima Evropske unije - sa regulativom i direktivom koje su počele da se primenjuje u maju prošle godine i koje važe za članice EU", rekla je Kuburović i ukazala da Srbija upravo koristi praksu i iskustva tih evropskih država.

Kuburović je naglasila da je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti od velike važnosti, te da izaziva ne samo pažnju domaće javnosti, već i međunarodnih partnera, kao i da je to zakon koji je vrlo često bio predmet ocene u postupku ispunjavanja obeveza naše zemlje u procesu pristupanja EU. 

"Uzimajući u obzir činjenicu da privredni subjekti koji posluju sa zemljama EU, već posluju po ovim propisima, primena ovog zakona omogućiće da identična pravila važe i prilikom poslavanja u Repbulici Srbiji", istakla je Kuburović.

Ministarka je podsetila da je zaštita podataka o ličnosti jedno od osnovnih Ustavom zagarantovanih prava, te da je suština novog zakona upravo da širi korpus prava svakog pojedinca, kao i da širi mehanizam njegove zaštite. Ona je dodala da Ministarstvo pravde ostaje otvoren partner i Savetu stranih investitora i ostalima, kako bi zakon, čija primena počinje 21. avgusta, efikasno zaživeo u praksi

"Savet stranih investitora bio je i te kako aktivan tokom cele javne rasprave i dobar deo rešenja, koja su danas sastavni deo zakona, postala su to zahvaljujući njihovim primedbama i sugestijama", zaključila je ministarka Kuburović.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora Goran Pekez istakao je važnost novog zakona i ukazao da je veoma bitan i zbog stranih investitora i novih projekata, odnosno da se

u Evropi i svetu sve više važnosti pridaje da li je zemlja sprovela Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i da li ima razvijenu praksu zaštite podataka o ličnosti.

"Pričamo o široj slici, o nečemu što će odrediti da li će Srbija sutra biti destinacija za mnoge važne investicione projekte. Zbog toga mi je mnogo drago da je i među predstavnicima Vlade Srbije prepoznata važnost ove teme i da postoji jasno liderstvo", rekao je Pekez.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво