Srbija i Hrvatska neravnopravne u sukcesiji, menja li nešto presuda beogradskog suda

Privredna banka Zagreb neće moći da naplati 12,8 miliona dinara na ime troškova sudskog spora koji je u Republici Hrvatskoj vođen protiv "Jugobanke". To je prvi put da srpski sud u prvostepenoj odluci odbije da primeni zakone i uredbe Hrvatske kojima se konfiskuje imovina fizičkih i pravnih lica s teritorije Srbije.

Do sada su naši sudovi poštovali odluke hrvatskih jer se nisu mnogo upuštali u to šta znači priznanje jedne sudske odluke, rekao je gostujući u Jutarnjem programu savetnik za praćenje sudskih procesa u Hrvatskoj Ivan Simić.

"Ono na šta smo mi ukazivali je da rešenja o sudskim troškovima ne mogu biti priznata jer su u suprotnosti sa javnim pravnim poretkom u Srbiji", objašnjava Simić.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je od 1992. godine donela osam opštih akata koji se odnose na prenos sredstava osoba van teritorije Hrvatske.

"Oni su praktično razrađivali tehnike konfiskacije imovine lica van teritorije Hrvatske. Na temelju tih zakona se vrši uknjižba nečega što je bila imovina Srbije na ime Hrvatske", navodi Simić.

Sudovi u Srbiji primenjuju sporazum o sukcesiji između Srbije i Hrvatske, dok sudovi u Hrvatskoj odbijaju da ga primene, već traže da se o tome zaključi bilateralni ugovor.

"Izigrano je međunarodno pravo na vrlo suptilan način jer ratifikovani sporazum između država ima veću jačinu od lokalnih zakona", tvrdi savetnik za praćenje sudskih procesa u Hrvatskoj.

Naše pravosuđe se zaletelo, smatra Simić, jer je naš motiv bio da se ponašamo kao pravna država i da se odnosimo potuno neopterećeno u odnosu na relikte prošlosti.

"Mi smo direktno primenili zakon o sukcesiji dok su oni doneli zakone uz pomoć kojih na početku 21. veka imamo na delu nacionalizaciju u Hrvatskoj", istakao je Simić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво