Srbija potvrdila  Deklaraciju partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma

Predstavnici Srbije potvrdili su Deklaraciju partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU, na Šestom samitu zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u poljskom gradu Poznanju, saopštilo je ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Proces integracije Roma bio je jedna od tema u fokusu samita koji je održan 4. i 5. jula u Poznanju, pored reginalne saradnje, rasta ekonomije u regionu, transporta, povezivanja i mobilnosti.

Usaglašavanje teksta Delaracije inicirali su predstavnici Evropske komisije u saradnji sa Vladom Severne Makedonije, Regionalnim savetom za saradnju i zemljama iz regiona, a u Srbiji proces je pratilo Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, na čijem je čelu potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Zemlje članice koje su potvrdile Deklaraciju Zapadnog Balkana o Romima i EU proširenju obavezale su se da će nastaviti i pojačati napore za potpunu ravnopravnost i inkluziju Roma, posebno kroz implementaciju i praćenje zajedničkih zaključaka romskih seminara, ali i svih drugih strateških dokumenata.

Takođe, tom Deklaracijom Vlade se obavezuju na nastavak i praćenje napora za punu jednakost i integraciju Roma u društvima u kojima žive.

U okviru Samita, Savet za reginalnu saradnju (RCC) organizovao je i panel pod nazivom: "Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU: Sa reči na dela" u okviru projekta Regionalnog Saveta za saradnju - Integracija Roma 2020, na kojem je učestvovao i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво